1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Черешопроизводители се чудят дали да прибират и малкото останала реколта

Черешопроизводители се чудят дали да прибират и малкото останала реколта

Много от овощарските стопанства са с ниска ликвидност и са пред фалит

С 50% по-ниски са добивите и при черешите, и при кайсиите заради липсата на опрашване на насажденията поради лошите климатични условия. Това заяви Димитър Митев, член на Управителния съвет на Национална Био Асоциация. Той отглежда 100 декара с бионасаждения от череши и 200 дка кайсии в района на община Ценово, област Русе.

Митев каза още, че преди седмица качеството на черешите било добро, но заради валежите има около 50% пропаднала продукция. При кайсията също ще се оценяват щетите.

Изкупните цени също са обезкуражителни за овощарите - на стоковите борси черешите се продават за 1,80-2 лв./кг, а кайсиите – за около 1,50-2 лв./кг, което е под цените през предишни години. Затруднения има и при прибирането на малкото останала реколта – някои овощари плащат около 80 ст./кг на берачите, като около 1-1,10 лв./кг плащат преработвателите. Наред с това има голям внос от Турция и Гърция, който подбива цените на родната продукция. Поради всички тези обстоятелства стопаните са пред дилемата дали изобщо да прибират реколтата.

Димитър Митев съобщи и за некоректна търговска практика - вносна кайсия от Гърция се преопакова и се предлага като българска.

И още един проблем - биологичната продукция от череши у нас се продава на цената на конвенционалната. Търговските вериги също не дават по-висока цена за биопродукцията. Възможността е биостопаните да реализират продуктите си в чужбина на по-добра цена.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.