1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Демонстрационна сеитба на ново поколение слънчогледови хибриди с последен модел сеялка SOLA

Демонстрационна сеитба на ново поколение слънчогледови хибриди с последен модел сеялка SOLA

Corteva Agriscience™ и фирма ЗЛАТЕКС събраха земеделци край Чирпан

Corteva Agriscience™ проведе демонстрационна сеитба на слънчоглед в землището на град Чирпан на обработваемите площи на фирма ЗЛАТЕКС. А рецептата за висок добив даде регионалният представител Тихомир Острешев - прецизна агротехника, качествени семена и адекватна растителна защита.

В полевия опит са включени единадесет ExpressSun® толерантни слънчогледови хибрида, като доказалите се по полетата слънчогледи - Р64LE137, Р64LE162, Р64LE168 и лидерът сред фермерите в Турция - Р64LР130CLP.

За тези, които имат интензивно производство, добро попадение е Р64LE162, с изключително добър здравен профил и отлично представяне, перфектен за Южна и Северна България.

Р64LE168 е подходящ както за песъчливи, така и за плодородни почви. Като хабитус е по-нисък и по-ранен, което гарантира стабилен добив.

А за тези, които закъсняват със сеитбите, е най-късният хибрид от портфолиото на Corteva - Р64LE166, с вегетация 92-93 дни, подходящ и за втора култура.

За любителите на Clearfield® технологията е Р64LE130CL, който за миналата година е показал масленост от порядъка на 48-49, дори 50% в района на Чирпан. Заслужено хибридът е сред лидерите в южната ни съседка.

През следващата година Corteva Agriscience™ излиза на пазара с няколко нови хибрида, които имат генетическа устойчивост на синя китка и мана. Тестовете показват завишение на добива от 7 до 10%. Един от тях е именно Р64LE280, който беше засят на полето в Чирпан.

Семената слънчоглед фабрично са обеззаразени с инсектицида Артемид™ ФС. 

АРТЕМИД – единственият до момента регистриран и разрешен инсектицид с контактно действие и газова фаза за контрол на телени червеи при слънчоглед чрез третиране на семена.

Corteva Agriscience™ традиционно прави опити с гъстотите на хибридните си семена, дълбочината и сроковете на засяване. Демонстрационните опити със слънчоглед включват варианти от 5 000, 6 500 и 7 500 семена/дка.

tihomir-ostreshev

Тихомир Острешев, регионален представител за Южна България в Corteva Agriscience

При нападение от телени червеи, хоботник, пясъчник, щурци посевите се разреждат. Но за хибридите Pioneer® дори при 4 500 до 4 800 реколтирани растения добивът пак е конкурентен. Това е така благодарение на добрите компенсаторни възможности на хибридите при по рядък посев. Растенията формират големи пити, които са напълно озърнени.

Сеялките SOLA - изключителна прецизност и висока скорост

Сеитбата се извърши със сеялка на испанския производител SOLA, който е специализиран в производството на сеитбена техника, както за редови, така и за слети култури – от малки надеждни сеялки, до впечатляващи прецизни сеялки с максимална производителност.

krasimir-minev-zlatex

Красимир Минев, Търговски директор в ЗЛАТЕКС ООД

На полевата демонстрация за сеялката SOLA VELOX е първо представяне за България. Поддържането на еднаква дълбочина на сеитба и чиста от растителни остатъци бразда допринасят за едновременното покълване и поникване, а от там и увеличаване на добивите. За поддържане на еднаква дълбочина на изсяване, VELOX е оборудвана с хидравлична система за натиск. VELOX е ISOBUS съвместима сеялка и поддържа всички налични технологични инструменти като Section Control, Multi Control, Task Control и варираща норма.

Бункерите за семена са с голям капацитет, по 70 л. Има възможност за добавяне на торовнасяне – един голям бункер отзад с капацитет 1400 л или с преден бункер AURA с капацитет от 2000 л; има възможност за работа с до 3 гранулирани продукта, обясни Антония Димитрова, продуктов мениджър в ЗЛАТЕКС ООД.

От 2010 година ЗЛАТЕКС е ексклузивен вносител на марката за България. По българските полета вече работят стотици сеялки с марката SOLA, като характерно за всички е лесната работа и перфектна сеитба.

И на тази демонстрационна сеитба присъстващите земеделски стопани бяха впечатлени от точността, еднаквата дълбочина и отличната гарнираност на посеви, постигнати при висока скорост с трактор FENDT 514 Vario

Тракторът FENDT 514 Vario е оборудван с високотехнологичен Vario терминал за управление на цялата машина само с една ръка. Предлага програмиране и запаметяване на над 20 операции. А в края на блока има автоматично завиване в браздата и отново стартиране на процес, избран от оператора.

Всички модели трактори FENDT са оборудвани с един тип терминали - джойстик и електроника.

Тези трактори са оборудвани стандартно с предна навесна система, активен преден мост, активна кабина, въздушна седалка, които допринасят за големия комфорт.

Растителна защита без аналог

 Освен отлични семена, Corteva дава решения за качествена растителна защита. Тази година на пазара е новият продукт Хелиантекс™, селективен вегетационен хербицид, приложим при конвенционален и технологичен слънчоглед за контрол на ключови широколистни плевели, включително амброзия. Той съдържа новото активно вещство Arylex™ active, което е от нова химична група и с нов начин на действие. Препоръката е да не се смесва с други ПРЗ.

Arylex™ active е внедрен в друг продукт на Corteva Agriscience™ - хербицидът Квелекс®, ново решение за контрол на широколистни плевели, дори резистентни на други активни вещества - сулфунилуреи и хормоноподобни като лепка, див мак, синя метличина, лечебен росопас. Благодарение на вградения антидот и отличната селективност той е безопасен за посевите.

Срещу брашнеста мана, септория, листни петна за първо фунгицидно третиране решението е Вербен®. Отличният синергизъм на активните вещества осигурява превъзходен контрол на болестите и спомага за достигане на максималния потенциал за добив. Прокиназид с контактно и локално системно действие осигурява перфектна и дълготрайна защита и подсилва имунната защита на културата.

За второ фунгицидно пръскане е Унивок®, който осигурява отлична продължителност на защита, достатъчна да предпази културите дори и при най-висок фон на зараза. Допълнително продуктът предизвиква физиологичен ефект, изразяващ се в стимулиране на фонтосинтезата, блокиране на хормона етилен, който се образува в културата при стресови условия и стимулира коренообразуването.

Един от биологичните продукти, чието приложение е допустимо за кандидатстване по екосхемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал, е Кинсидро™ Гроу+, който се прилага веднъж на сезон, в доза само 15 г/дка. Освен в пшеница, осигурява по-високи добиви при царевица, слънчоглед, рапица и други култури. Той повишава нивото на хлорофила в листната маса и фотосинтетичната активност.

Вторият продукт, допустим по екосхема 3, е Утриша® N - за усвояване на атмосферния азот. Продуктът повишава добива при всички земеделски култури.

Прецизна растителна защита

На реален посев с пшеница в землището на с. Ценово се проведе растителна защита със самоходна пръскачка FENDT, модел Rogator с работен захват от 36 м и обем на резервоара 5000 л. С помощта на функциите SectionControl, VariableRateControl и VarioDoc Pro, ефективността се увеличава многократно.

Впечатляващата работа на пръскачката се допълва от перфектната позиция на крилата и следване на профила на терена, нисък център на тежестта, вътрешен радиус на завиване само 3.14 м, гладка ходова част за максимална защита на растенията, HydroStar CVT безстепенна трансмисия в комбинация с главини за колелата, безстепенно хидравлично регулиране на ширината на следата OptiTrack, OptiSonic сензори за контрол на височината на крилата, навигационна система VarioGuide, камера при движение назад.

Самоходните пръскачки FENDT Rogator 600 отговарят на всички изисквания, които клиентите имат за иновативна машина за растителна защита: бърза, ефективна и нежна при работа, мощна и лесна за управление.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.