1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Ден на пшеницата в Кубрат

Ден на пшеницата в Кубрат

Селекцията на Манара груп се подреди сред най-добрите пшеници на полето

Открит Ден на пшеницата 2022 събра много земеделски производители в Кубрат при домакина „Сортови семена“ - Разград.

Представени бяха нови и утвърдени сортове пшеница, ечемик и тритикале. Сред тях се отличаваше и селекцията на Семетика, представена у нас от Сембодиа Семена, съвместно с групата Манара.

сорт Катуло - 03.06.2022 г.

„Благодарим на „Сортови Семена“ - Разград, които ни дадоха възможност да се съревноваваме с другите 50 сорта, представени тук. Комплименти и към екипа им за извършените по най-добрия начин агротехнически мероприятия и организацията на полето“ – подчерта представителят на Сембодиа семена Божана Гандева.

Набуко е нов осилест сорт, чиято търговска премиера беше през 2020 г. и още след първата жътва независими специалисти в Италия го оцениха като един от най-успешните сортове мека пшеница. Устойчива на полягане, толерантна към болести, с много добра студоустойчивост. При този сорт прави впечатление не само широкият флагов лист и добрият фитосанитарен статус на растенията, но и много едрото зърно, оформено в класовете. Набуко е премиум пшеница с протеини 14-16%, W 300-360 и висок хектолитър, съчетани с впечатляващи добиви за своята група.

Катуло и Каронте също са меки пшеници, които се характеризират с много висока братимост и уплътненост на посева. Изключително адаптивни, доказали своите предимства от 2013 г. до сега. Катуло е осилест, стабилен сорт, който няма особени изисквания към почвено-климатичните условия и дава добри резултати от север до юг. Нискостъблена, стандартна хлебна пшеница с протеини 12-12,5% и много висока производителност. Каронте е безосилеста мека пшеница. Характеризира се с изравнен посев, силен восъчен налеп и високо качество на зърното. Хлебна пшеница с протеини до 14% и много добра производителност от декар. Stay green ефектът на сорта се забелязва и на това поле.

Земеделските производители, които се спряха и при тези сортове, бяха впечатлени не само от добрия санитарен статус на растенията, но и от високата им братимост с добре изравнени братя. Затова специалистите препоръчват да не се прекалява с посевната гъстота. Препоръчителната сеитбена норма е 450 – 490 к.с. за сортовете Катуло и Каронте, и 400-450 к.с. за сорта Набуко. Катуло и Каронте изискват сеитба в технологичните срокове в зависимост от условията и региона, докато Набуко е много гъвкав сорт и дава възможност за сеитба в по-широк диапазон.

На полето в Кубрат беше представена и твърдата пшеница Зетае. Ранен сорт, който се отличава с бързото формиране на зърното, както по отношение на количеството, така и на качеството. Семената са с около 20% по-едри от повечето твърди пшеници, които познаваме на пазара. Специалистите препоръчват по-гъста сеитба на този сорт.

На въпроса „Защо избрахте семената на Манара?“ 

домакинът на полето – Мариела Йорданова отговори: „Чисто емоционално! По-скоро професионален интерес, предизвикан от колеги, с които и преди съм работила. Беше ми интересно да бъда част от тяхното ново начинание. Селекцията се различава. Вижда се, че това са силни пшеници от първа група. Ще се опитаме да ги покажем в най-добрата им светлина на нашите клиенти, но тепърва предстои да изберем кои от сортовете ще бъдат в семепроизводство. Тази селекция е изобщо за първи път по полетата в България. Интересна е! Още повече, че италианците се славят с техните твърди и силни пшеници.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.