1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Дигитален мониторинг и капсули с трихограма - иновативна технология за биологична борба с неприятелите в царевица

Дигитален мониторинг и капсули с трихограма - иновативна технология за биологична борба с неприятелите в царевица

Устойчиво решение от Суммит Агро

Суммит Агро - компанията-лидер в търговията с продукти за растителна защита, торове, семена и технически консултации постави на Агра 2024 силен акцент на изключително иновативния си и модерен продукт за опазване на царевица от неприятели – дигитален мониторинг и капсули с трихограма, прилагани чрез дронове.

tricho-dronove

На щанда в Пловдив специален гост беше Казбек Толеубаев, представител на Bioline Agrosciences, френска компания с 8 биофабрики, една от които е посветена на производството на трихограма.

Bioline е лидер в производството на трихограма, която е биоагент – яйчен паразит, който се използва срещу неприятели по царевицата като Царевичен стъблен пробивач и Памукова нощенка. Те причиняват щети и намаляват качеството и добива от царевицата, а трихограмата е биологично и устойчиво решение на тези проблеми.

tichograma-sumitagro

Суммит Агро използва дронове за прилагане на капсулите с трихограма, която представлява малко насекомо, което излиза от тези дупчици, направени с лазер. Тази технология позволява в капсулите да бъдат поставени много голям брой индивиди трихограма, които излизат през отворите през следващите няколко седмици и започват да паразитират яйцата на неприятелите. Важно е да се отбележи, че те излизат на различни вълни и се размножават на полето, като осигуряват по-дълъг контрол. Това е благодарение на развитието на технологията, като капсулите са водоустойчиви и дори ако има напояване, няма да се намокрят. В същото време капсулите са екологични и биоразградими. Освен това трихограмата в тях е предпазена от жега, слънце, хищници и други фактори, които могат да й навредят, допълни Толеубаев.

Суммит Агро активно участва в защитата на царевицата с редица решения – биологични и конвенционални. Така те имат допълнителен инструмент за контрол на тези вредители, а Bioline Agrosciences, от своя страна, предлага широка гама от биологични агенти за различни видове култури, както на открито, така и в оранжерии. Пример за това са диспенсери с трихограма за контрол на Tuta Absoluta в домати, която също вече се предлага на българския пазар.

„Благодарим на нашия партньор Суммит Агро в България за доверието в нашите решения и за интегрирането на тези различни методи за защита на реколтата. Вярвам, че заедно ще имаме синергия и много добри, устойчиви резултати“, каза още представителят на Bioline Agrosciences Казбек Толеубаев.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.