1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Догодина Русия очаква по-голяма зърнена реколта

Догодина Русия очаква по-голяма зърнена реколта

Руските производители на минерални тонове постигнаха споразумение с властите в Москва да запазят сегашните цени за вътрешния пазар

През 2022 година Русия ще прибере по-голяма зърнена реколта, сочат последните прогнози на московски експерти. Очакват се общо 125 милиона тона, въпреки напреженията на пазара за изкуствени торове.
 
Според последните изчисления тазгодишната реколта от зърнени култури ще достигне между 119 и 122 милиона тона. Догодина пшеницата ще се отчете с около 80 милиона тона, предполагат анализаторите. За сравнение – през настоящата година хлебното зърно е в размер на малко над 75 милиона тона. 
 
В същото време руските производители на минерални тонове постигнаха споразумение с властите в Москва да запазят сегашните цени за вътрешния пазар поне до края на май 2022 година. Освен това до тогава ще има и ограничения за износа на азот и азотни торове. По думите на министър-председателя на Руската федерация, Михаил Мишустин, разрешената квота за азот е 5,9 милиона тона, а за комплексни торове – 5,3 милиона тона. Тази мярка трябва да предотврати недостига на торове на вътрешния пазар и поскъпването на храните.
 
От земеделското министерство на Казахстан съобщават, че през настоящата година в страната са прибрани общо 16,4 милиона тона зърно и бобови култури, което е с една пета по-малко, отколкото през 2020-та. От тях близо 12 милиона тона се падат на пшеницата. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.