1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Една стъпка по-близо до рамка за сертифициране за поглъщане на въглерод и въглеродно земеделие

Една стъпка по-близо до рамка за сертифициране за поглъщане на въглерод и въглеродно земеделие

Copa и Cogeca критикуват приемането на критерии за устойчивост, които са задължителни за земеделските стопани и лесовъдите

Членовете на ЕП от Комисията по околна среда гласуваха със силно мнозинство в подкрепа на рамка на ЕС за сертифициране на отстраняването на въглерод и въглеродното земеделие, включително съхранение на въглерод в продукти и намаляване на емисиите на въглерод и парникови газове, но с твърд подход по отношение на съпътстващите ползи и изискванията за устойчивост.
Ключов момент за Copa и Cogeca беше, че евродепутатите от ENVI признаха, че въглеродното земеделие не е само улавяне на въглерод, но и намаляване на емисиите от почвата и ентерична и торова ферментация.  Copa и Cogeca приветстват тази стъпка в правилната посока, която ще даде възможност на повече фермери да видят ползите от тази система.
 
Като цяло одобреният текст разглежда стопанствата или горите като едно цяло, включително дейностите, свързани със смекчаване и адаптиране, които водят до избягване и намаляване на емисиите, възнаграждават допълнителни екологични показатели и са годни да осигурят непрекъснатост на съществуващите схеми за отглеждане на въглерод чрез опростен процес, който не създава ненужна административна тежест за земеделските стопани,  лесовъди и кооперации. 
 
Въпреки това Copa и Cogeca силно съжаляват за задължението за генериране на съпътстващи ползи в много елементи (например биологичното разнообразие и поддържането и опазването на екосистемите) и критериите за устойчивост, които не е трябвало да бъдат задължителни за земеделските стопани и лесовъдите да получават въглеродни кредити. Това трябваше да бъде насърчавано, а не предписателно. 
 
От Copa и Cogeca изразяват съжаление, че Комисията по околна среда реши да надхвърли първоначалните цели на предложението на Комисията за включване на правила, свързани с използването на сертификати, с потенциалните връзки с корпоративното докладване на инвентаризацията на парниковите газове, системите за търговия с емисии (СТЕ) и целта за поглъщане на въглерод след 2030 г. Целта на рамката за сертифициране на поглъщанията на въглерод и въглеродното земеделие не следва да бъде създаването на рамка за използването на сертификати, а такава, която дава възможност за сертификати за качество в ЕС. 
Copa и Cogeca се надяват, че предстоящото пленарно заседание ще запази това определение за въглеродно земеделие и ще подобри гореспоменатите предписателни и прекомерни елементи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.