1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Ефективни средства за предпазване от зимните измръзвания и късните пролетни слани

Ефективни средства за предпазване от зимните измръзвания и късните пролетни слани

Променливото време е критично за трайните насаждения

Резките температурни амплитуди тази зима са опасни за овощните култури. През февруари също се очаква неустойчиво време. Най-ниските температури през месеца ще бъдат предимно между минус 12° и минус 7°, а най-високите - между 15° и 20°. Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата. През първото десетдневие, в по-голямата част от страната, температурите ще бъдат близки и малко по-ниски от обичайните за периода. Облачността ще е често значителна и на места ще има валежи: в северозападната половина от сняг, а в югоизточната - от дъжд, преминаващ в сняг.

През второто десетдневие температурите относително ще се повишат. Вероятност за валежи и от дъжд, и от сняг има през периода 14-17-ти февруари, но вероятността да се задържа снежна покривка е малка. През последната седмица от месеца температурите ще бъдат близки до обичайните.

По-топлите дни през февруари могат да подлъжат овощните видове, вкл. ягоди и малини, заяви Божидар Петков, председател на УС на БАМ-Я. При понижение на температурите след това има опасност от измръзвания на плодните пъпки.

„За нашите членове, отглеждащи ягоди и малини, сме предоставили специални средства за защита - това е така нареченото овощарско варосване на ягодите и малините, което удължава периода на покоя на пъпките. Смятаме, че тези средства трябва да бъдат одобрени от БАБХ за зимните пръскания, така че да може да се предотвратят при другите култури такива подлъгвания. Удължаване на периода на покоя е едно от простите ефективни средства за предпазване от зимните измръзвания и късните пролетни слани.“

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.