1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. ЕФСА с нов доклад за следи от препарати в храните

ЕФСА с нов доклад за следи от препарати в храните

Пробите са взети на случаен принцип от магазини във всички страни членки на Европейския съюз

През 2019 година Европейската агенция за безопасност на храните е изследвала над 90 000 храни за следи от пестициди. 96% от пробите са били в допустимите граници, се казва в новия доклад на ЕФСА.
 
Пробите са взети на случаен принцип от магазини във всички страни членки на Европейския съюз. Изследвани са 12 от най-често консумираните храни – ябълки, зеле, марули, праскови, спанак, ягоди, домати, овес, ечемик, бяло и червено вино, краве мляко и свинска мас. Анализът на произволно избрани 12 579 проби показва, че в 6674 от тях няма следи от пестициди. В 5600 са установени следи от едно или две вещества, без те да превишават определените норми. Само в 241 проби има остатъци от пестициди, които са над нормата. В един процент от тези случаи ЕФСА е предприела юридически мерки, довели до парични санкции.
 
На всеки три години Агенцията провежда такива тестове, за да може да сравни резултатите за дадени продукти. Така при прасковите, марулите, ябълките и доматите е регистриран спад на случаите с наднормени следи от нежелани вещества. Увеличение е установено при ягодите, зелето, гроздето и свинската мас. При кравето мляко няма промени спрямо предишната проверка.
 
От България са взети общо 7200 проби, от които 5500 са зеленчуци, 1600 плодове, 25 зърно, 20 бебешки храни и 6 алкохолни напитки. 58 процента от пробите не са показали следи от пестициди, в близо 2500 случаи следите са в рамките на допустимото, а в 552 проби са открити завишени нива на вещества.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.