1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Европа с реколта от 9,4 млн. тона соя

Европа с реколта от 9,4 млн. тона соя

Най-голям производител на Стария континент остава Украйна

Тазгодишната реколта от соя в Европа е в размер на 9,4 милиона тона, с което надвишава с 1,2% количеството от миналата година. Данните са на сдружението Дунавска соя и са публикувани в ноемврийския му доклад.
 
Най-голям производител на Стария континент остава Украйна с малко над 3,3 милиона тона, като добивите в бившата съветска република са в размер на 2,6 тона от хектар. Официалните данни от киевското земеделско министерство са малко по-високи от октомврийската прогноза на Дунавска соя.
 
В момента Украйна все още изнася сравнително малки количества, тъй като все още не е ясно дали половината реколта е сертифицирана като "свободна от ГМО", както беше през предишните години. В същото време цените за соя от био-производство остават много високи. В Германия един тон се продава за 600-620 долара, в Сърбия струва 650, а в Украйна цената достига 700 долара. 
 
С 530 хиляди тона Украйна е и държавата, която има най-голямо увеличение на реколтата спрямо миналата година. На второ място е европейската част на Русия, където отчитат плюс 163 хиляди тона. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.