1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Фермери в САЩ подозират манипулация на цените на торовете

Фермери в САЩ подозират манипулация на цените на торовете

Тази година цените на минералните торове се покачиха в цял свят

Фермери в Съединените щати подозират, че повишаването на цените на изкуствените торове се дължи и на пазарни манипулации от страна на производителите. Затова сега близо 6 000 стопани призоваха правосъдното министерство във Вашингтон да направи проверка.
 
Според фермерите производителите на торове не определят цената само на базата на търсене и предлагане, но и като се ориентират по цените, които стопаните получават за тяхната продукция. 
Тази година цените на минералните торове се покачиха в цял свят, основно заради поскъпналия природен газ, изтъкват производителите. В Съединените щати допълнителен фактор бяха и няколко тежки бури, като ураганът Айда, който нанесе големи щети на производствени мощности.
 
В своето писмо до правосъдното министерство фермерите твърдят, че цените на торовете са вдигнати и вследствие на високите изкупни цени за полските култури. Според стопаните това се дължи на голямата концентрация в химическата индустрия през последните години. От близо 50 компании, съществували в края на миналия век, днес на пазара са само 13. Двете най-големи контролират 93% от пазара за калий, а четири фирми си поделят 75 на сто от продажбите на азотни торове. Фермерите са на мнение, че тези компании определят цената не според търсенето, а според платежоспособността на своите клиенти.
"Структурата на този бранш има потенциала да съсипе селското стопанство", се казва в писмото до правосъдното министерство. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.