1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Фермерите със субсидии да застраховат задължително реколтата

Фермерите със субсидии да застраховат задължително реколтата

Предложението е на Асоциацията на българските застрахователи

Фермерите, които получават земеделски субсидии, да застраховат задължително реколтата си, предлага Асоциацията на българските застрахователи.

Сега от общи приходи в застраховането в размер на 2 млрд. лв. земеделските застраховки са едва 16.2 млн. лв., коментира пред медиите Юри Копач, член на управителния съвет на "Дженерали Застраховане". Едновременно с това годишно под формата на субсидии в земеделския сектор отиват 2.5 млрд. лв. за 35 млн. декара ниви.

Застрахователите предлагат като част от субсидията да се заделя някакъв проценти за превенция на щетите от природни бедствия.

Членове на асоциацията коментираха пред медиите новия законопроект за превенция от неблагоприятни климатични събития, наричан още и закон за борба с градушките. Първоначалната идея на Министерството на земеделието беше фермерите да плащат такса от 0.50 лв. за всеки декар, а застрахователите - отчисления от 0.8% годишно от имуществените застраховки. Заради многото възражения в крайна сметка законопроектът беше отхвърлен от ресорната комисия. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.