1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Фермерите в Казахстан настояват за помощ от държавата

Фермерите в Казахстан настояват за помощ от държавата

Искат специална програма за подобряване на плодородието на почвата

Хиляди фермери от Казахстан излязоха на протест, настоявайки правителството да им отпусне компенсации заради загубите, претърпени през това лято, поради неблагоприятни метеорологични условия. 
Най-засегнат от сушата тази година е регионът около град Актобе в северозападната част на Казахстан. Затова и там бяха най-многолюдните демонстрации, при които фермерите се оплакаха от нередовното изплащане на държавните субсидии. Те поискаха от правителството да създаде специална програма за подобряване на плодородието на почвата, както и да им се предостави техника за борба със степните пожари.
Представители на фермерски организации изтъкнаха, че заради сушата през това лято са умрели хиляди селскостопански животни. Високите температури са причинили и редица пожари в региона, унищожили големи части от пасищата.
Недоволството на фермерите е насочено и срещу непрозрачния начин на разпределяне на субсидиите. Според стопаните някои региони и сектори изобщо не получават финансова подкрепа, докато други са облагодетелствани. В отговор на тези оплаквания от земеделското министерство заявиха, че се работи по създаването на единна информационна система, която да обхване всички ферми в страната. Тя трябва да заработи в началото на следващата година, да бъде обществено достъпна и да гарантира справедливото разпределение на субсидиите.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.