1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Франция дава 9,6 млн. евро на своите овощари

Франция дава 9,6 млн. евро на своите овощари

Условие за получаване на финансовата помощ е фермерът да е регистрирал спад в оборота от минимум 20 %

С близо 9,6 милиона евро Франция ще подкрепи своите овощари, съобщават от земеделското министерство в Париж. Средствата идват от сумите от европейския кризисен резерв, предоставени на страната, и ще бъдат разпределени най-вече на стопани, които отглеждат череши и орехи. 
 
Франция получи общо 53,1 милиона евро от аграрния резерв. Условие за получаване на финансовата помощ е фермерът да е регистрирал спад в оборота от минимум 20 %, уточняват от ведомството, като държавата ще покрие до 80 на сто от загубите. Сумите ще бъдат изплатени още през януари.
 
През тази година реколтата от череши в страната достигна малко над 33 000 тона, което е с 12 % под миналогодишния резултат, но все пак е с 9 на сто повече от средното за последните 5 години.
По-големи трудности овощарите изпитват обаче заради вноса от други страни. Недоволството в бранша се засили най-вече след забраната на инсектицида фосмет, използван срещу дрозофила по черешите и причинил през тази година най-големите щети. 
 
През април правителството временно забрани вноса на плодове, които биха могли да са третирани с фосмет, но по-късно отмени ограниченията. Това доведе до засилен внос, който продължи до 15 септември, когато в сила влезе общоевропейска забрана за импорта на череши, пръскани с този препарат.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.