1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Франция ще ускори забраната за пестициди на ниво ЕС

Франция ще ускори забраната за пестициди на ниво ЕС

Според френския държавен глава опазването на биологичното разнообразие е възможно само, ако всички европейски държави се обединят

По времето на своето европредседателство, което започва на 1 януари, Франция ще се стреми да наложи общоевропейска забрана за всички пестициди. Това заяви президентът Еманюел Макрон в своята реч пред конгреса на Международния съюз за защита на природата и природните ресурси в Марсилия.
 
Според френския държавен глава опазването на биологичното разнообразие е възможно само, ако всички европейски държави се обединят и единодушно забранят прилагането в селското стопанство на пестициди от всякакъв вид.
Освен на европейско ниво, Макрон ще настоява тези препарати да изчезнат от употреба и в собствената му родина. Президентът призна, че страната му все още не предприема достатъчно решителни мерки в тази посока. Въпреки това изтъкна, че не бива да се подценяват усилията на френските фермери за постигане на целта да работят без пестициди.
 
Макрон изтъкна, че това може да стане само, ако всички заинтересовани страни – фермери, екоактивисти, учени и политици – работят заедно и се подкрепят взаимно.
 
Друга тема, която държавният глава засегна в своята реч, беше т.нар. „вносно обезлесяване“. Става дума за импорта от Южна Америка на протеинови фуражни съставки, за производството на които се изсичат тамошните джунгли. За прекратяването на тази порочна практика, Европа трябва да си върне протеиновата независимост, смята Макрон. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.