1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Георги Милев, агробизнесмен: Трудностите са моята мотивация

Георги Милев, агробизнесмен: Трудностите са моята мотивация

Произведено в България, преработено в България

Георги Милев е бизнесмен с широк размах и богата биография. Да прави бизнес е неговото призвание. Още през 90-те години започнал да се занимава със заведения и търговия, преминал през търговия с горива, строителство, минно производство и стигнал до земеделието през 2004 г.  

Тогава отглеждал около 1000 дка картофи, но след като България става член на ЕС, започнал да намалява декарите, защото в страната започнала да влиза по-евтина и субсидирана стока.

georgi-milev-stopanstvo

В днешни дни обработва 10 000 дка със зърнено-житни култури и има ферма за отглеждане на среднородопска овца – за тях от 17 години се грижи работникът Рамадан. А перлата в короната на бизнеса на Георги Милев е преработвателно предприятие за зеленчуци, вкл. картофи. Разполага с 6 склада с капацитет около 2 000 тона продукция. Внедрените високи технологии осигуряват качество и бързина – например, машината за рязане на картофи може да реже по 6 тона на час – друга такава няма в България, хвали се предприемачът. Цялата инвестиция в предприятието е около 13 млн. лева, като половината са евросредства. Допълнително вложил още 5-6 млн. лева за развитие на инфраструктурата на предприятието. „Всеки даден лев си струва“, е равносметката на Георги Милев. Изкупува предимно българска суровина, за която твърди, че е все по-качествена. Преработената продукция се реализира чрез големите търговски вериги.

prerabotka

Производството е безотпадно - от растителния отпадък се произвежда газ чрез преработка в биореактор, има и съоръжение за пречистване на отпадната вода, която след това отново може да се ползва. Енергийната ефективност се постига чрез поставените на покрива на фабриката фотоволтаични панели.

За жалост, въпреки богатата му биография в земеделието, се оказва, че по дефиниция той не е активен фермер и няма да получава субсидии. Надява се тази несправедливост за него и за други земеделци да бъде поправена чрез промяната на стратегическия план и националното законодателство.

„Ако не реинвестираш, ако не живееш с утре, а с вчера, си фалирал. Трудностите трябва да те мотивират, всяко едно преодоляване на трудност е взет с отличие урок. Ако няма трудности, животът ще е много монотонен“, разсъждава бизнесменът, а думите му са оправна точка за много аспекти в живота на всеки от нас.

 

 Гледайте гостуването на Валентина Спасова при Георги Милев.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.