1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Германия с 1 млн. тона по-малка картофена реколта

Германия с 1 млн. тона по-малка картофена реколта

Според първоначалните данни добивите от хектар се движат около 38 тона

Заради горещото и сухо лято тазгодишната реколта от картофи в Германия ще бъде с 1 милион тона по-малка и ще достигне малко над 10 милиона тона, показват изчисленията на аграрното министерство в Берлин. Това са 5 процента по-малко от средното за предишните пет години.
 
Според първоначалните данни добивите от хектар се движат около 38 тона, т.е. с 12 на сто под миналогодишния резултат. Най-голям спад има при площите без напояване, а намалението не може да се компенсира от разширените площи, към които през 2022-а бяха добавени 8 хиляди до 267 хиляди хектара.
 
46 на сто от посевите са в провинция Долна Саксония. Там реколтата се очаква да достигне малко над 5 милиона тона, което е над резултата от 2021 година.
 
На този фон цените на картофите в Германия в момента са значително по-високи, отколкото през миналата година. За 1 тон производителите получават средно около 26 евро, при 14 евро през септември 2021-а. 
Реколтата от ранни картофи, започнала в края на май и приключила на 10 август, е сравнително добра, отчитат от земеделското министерство. При по-късно зреещите сортове, особено на площи без напояване, условията са били по-неблагоприятни, което доведе до по-слаби добиви.
Прибирането на реколтата беше затруднено от сухата от високите летни температури земя. Валежите през последните дни закъсняха за подобряване на добивите, но поне подобриха условията за прибирането.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.