1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Германските фермери проявяват нисък интерес към екосхемите

Германските фермери проявяват нисък интерес към екосхемите

Те смятат, че са неатрактивни заради недостатъчните субсидии

Германските селскостопански производители проявяват слаб интерес към екосхемите, които са част от новата Обща селскостопанска политика. Това показват данни на земеделското министерство в Берлин. Т. нар. екосхеми са мерки, които имат за цел да направят селското стопанство по-екологично. Всяка ферма, която се включи, може да получи допълнителни субсидии. Желаният ефект ще се постигне обаче само, ако достатъчно на брой стопанства поемат тези доброволни задължения.

В Германия засега точно това не се случва, макар че от влизането в сила на новата ОСП изтекоха вече пет месеца. От агроведомството посочват, че интересът сред фермерите е по-сдържан от очакването. Данните на министерството сравняват действителната площ, за която до момента има заявление за участие в някоя от схемите, с предварително направените прогнози. Резултатите показват, че с изключение на мерките за отглеждане на типични за регионите култури, заявките значително изостават спрямо очакванията. За една от мерките например – засаждането на ивици с диви цветя в нивите, които да служат като жизнено пространство за насекоми – се предполагаше, че ще има заявени около 175 хиляди хектара. В действителност до сега са подадени молби за по-малко от 1300 хектара. Причината: Според фермерите схемата не е достатъчно гъвкава и не позволява отклонение от минималната ширина на тези ивици, което ги прави неприложими за малки площи.

Засега от министерството не показват притеснения, че стопаните няма да се справят с предизвикателствата на новата ОСП, тъй като първоначалният период за отпускане на субсидии е до 2027 година. От ведомството смятат, че фермерите имат нужда от време, за да се запознаят с детайлите, преди активно да се включат.

Германският земеделски съюз от своя страна критикува, че сумите, които се плащат за участие в екосхемите в повечето случаи са недостатъчни, което ги прави неатрактивни.   

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.