1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Голяма част от кайсиите в Силистренско са измръзнали

Голяма част от кайсиите в Силистренско са измръзнали

Ниските температури в края на миналата седмица са нанесли сериозни поражения върху рано цъфтящите сортове кайсии в Силистренско. Това каза за БТА агрономът Иван Недев.

„Температурите паднаха до -7 градуса. На места измръзванията са над 90%. Любопитното е, че стари сортове като „мъркулеще“, „унгарка“, „компотна“ са се запазили в по-голяма степен. При тях пораженията са около 40%. Измръзвания има също при ранните праскови и череши, както и при част от сливите“, каза Недев.

Според него въпреки, че местните сортове кайсии се оказват по-издръжливи на температурните аномалии, те не са предпочитани от стопаните. В новосъздадените овощни градини в района на Силистра и Тутракан преобладават новите сортове.

„Те имат по-добър външен вид и не толкова добри вкусови качества. За тях няма и достатъчно наблюдения как се развиват в по-лоши климатични условия. Старите сортове обаче се реализират все по-трудно на пазара. В нашия регион преобладават търговци от Румъния, а те търсят червени кайсии, с добър търговски вид“, каза още агрономът.

В момента от стопаните подават заявления за пропаднали площи. Много от тях са недоволни, че срокът за това е само 10 работни дни, а поражения има в цялата страна и по много овощни видове. 

Предвид спецификата в развитието на овощните видове и необходимостта от повече от един оглед, проверките от постоянно действащите експертни комисии ще се извършват в период от 3 до 4 седмици след подаване на заявлението. Едва тогава ще може да се направи точна оценка за процента на щетите, нанесени от ниските температури.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.