1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Градска ферма в Копенхаген отглежда 10 вида растения

Градска ферма в Копенхаген отглежда 10 вида растения

Вместо почва, тя използва специален субстрат, напоен с вода

Вертикалното земеделие на закрито или градското земеделие е концепция, която набира популярност в Западна Европа. Успешен пример в тази посока е ферма в датската столица Копенхаген.
 
Проектът е на трима партньори, които в сутерена на сграда, служеща за бизнес-инкубатор, отглеждат микрорастения в хидропонна система. Вместо почва, тя използва специален субстрат, напоен с вода. С първоначална инвестиция от 50 хиляди евро, фермата произвежда различни ядливи растения като броколи, репички, зеле, синап и дори слънчоглед, които се берат поетапн. За да минимизират въглеродния отпечатък на бизнеса, доставките се извършват с велосипед.
Проектът има и силен социален компонент - ще бъде създадена онлайн образователна платформа - за професионално обучение на тези, които се занимават с включване на хора с интелектуални затруднения на пазара на труда.
 
Фермата започва своята дейност през 2018 година, като първоначално използва изоставен автомобилен сервиз, след което се премества в мазето на сграда - на един от двата острова, които съставляват столичния район на Копенхаген. На площ от 300 квадратни метра, включваща и складовите помещения, месечно се произвеждат между 250 и 300 килограма микро-зеленчуци. Основните клиенти са изисканите ресторанти в датската столица, но също така и някои заведения за хранене в големите офис комплекси. Доставките се извършват два или три пъти седмично, понякога има и поръчки за частни събития.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.