1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Градушка, НАТО, виновни няма

Градушка, НАТО, виновни няма

Ще пият ли по една студена вода потърпевшите?

Суверен - предпочитана дума от някои политици, любители на префърцуненото говорене. Та земеделският суверен от региона на Пловдив беше огрухан от градушка. Реколтата в цели 15 села беше смляна. Труд кървав, Боже пожалей, е поетично казано, безспорно. Но прагматично погледнато, загубите са за милиони, както се твърди. Вече е ясна причината. Както земеделският министър рече – представете си, ако бяхме свалили натовския самолет, който трябвало да прелети точно в буреносните области, точно във времето, когато е трябвало да се разбият. Та, какво тук значи някаква си реколта пред евентуално такъв грандиозен натовски скандал.

Проф. Бозуков, както си му е редът, отиде при протестиращите потърпевши, които го освиркали. Впрочем, не се знае кой точно е за освиркване. Едва ли той е създал хаоса. Дали нарушена комуникация между военните и полигоните за разбиване на градушките или други институции – експертите да установят случилото се. Пак те да посочат има ли виновен. Върховната административна прокуратура чака отговор от няколко ведомства, включително от земеделското министерство, тъй като Агенцията за борба с градушките е под негово ръководство. Обаче каруцата е обърната. Пътищата за изход – те са на дневен ред. Земеделците искат 100 % обезщетение. Бозуков обещава максимални компенсации. Обаче, забележете – по стар тертип – при унищожена напълно продукция. А средствата не са кой знае колко. Щели да покрият направените разходи за семена, торове и т.н. А пропуснатите ползи от непродадената продукция или продадена, но на по-ниски цени заради влошено качество? Успокояващо било и това, че земеделците ще си получат обвързаната с производството подкрепа.

Завод на открито е земеделието и тази опустошителна градушка илюстрира по драматичен начин това клише. Отново – за кой ли път, цъфна проблемът със застраховките на различните култури. С необходимостта да се актуализират сумите при схемата, предлагана от ДФЗ. И ако те станат привлекателни за стопаните, а те въпреки това не пожелаят да прибавят някой лев към държавната помощ, никакви вопли, никакви протести. Враждебните отношения със застрахователите – те май са непреодолими. Случаят обаче придобива и политически привкус – форсмажорен, даже. Топката трябва да се вдигне и в полето на европейските институции. Не че се случва често, но все пак – защо земеделците да поемат щетите от прелитащите натовски самолети? Не трябва ли да се посочи институцията, която поема разходите за обезщетенията? Бозуков щял да информира земеделския еврокомисар Войчеховски. На неговата милост ли трябва да се разчита или такива събития да се възмездяват от европейски фонд? Наесен – търпение му е майката, земеделците щели да си получат нотифицираните от ЕК държавни помощи за последствията.

Служебният министър раздава надежди, а изпълнението им завещава на следващия министър. Това не е последната градушка. Чакат се трайни решения.

Коментар на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.