1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Градушката е нанесла щети на 100 % върху лозята на земеделските стопани в селата Белица и Лозен

Градушката е нанесла щети на 100 % върху лозята на земеделските стопани в селата Белица и Лозен

Земеделските производители не са чули изстрелване на ракети

Областният управител на област Хасково инж. Минко Ангелов и заместник областният управител Мартин Узунов извършиха оглед на земеделските площи, пострадали при градушката в селата Белица и Лозен, община Любимец. На проверката бе и директорът на Областна дирекция „Земеделие“-Хасково Валентина Делчева.

градушка

Градушката е нанесла щети на 100 % върху лозята на земеделските стопани в селата Белица и Лозен. Фермерът Николай Димитров от с. Белица се занимава с лозарство от 15 години. Той разказа, че е погубена цялата му реколта от грозде. Земеделецът сподели, че загубата му ще възлиза на около 25 000-30 000 лв. Градушката е поразила напълно реколтата и в с. Лозен. 1400 дка лозови масиви от сортовете Мавруд, Каберне, Мерло и Сира са с щети на 100 %, тъй като едва преди два дни е започнала беритбата на грозде. Това разказа Георги Георгиев, който се занимава със земеделие от години и допълни, че добивът за тези дни бил едва 5 %.

градушка

Земеделските производители коментираха още, че не са чули изстрелване на ракети срещу градушката. Областният управител на област Хасково инж. Минко Ангелов се свърза с ръководството на регионалната структура на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“. От дирекцията уточниха, че са изстреляни 100 ракети, но облакът бил твърде голям и не могли да се справят.

В свиленградското село Момково също са нанесени поражения върху лозовите масиви и бадемовите насаждения.

Земеделските стопани ще подадат заявление за пропаднали площи в Общинска дирекция „Земеделие“-Хасково още днес. Г-жа Валентина Делчева се ангажира в най-бързи срокове да бъде сформирана междуведомствената комисията от експерти от Областна дирекция „Земеделие“-Хасково, ОДБХ-Хасково, Областна дирекция-Хасково към ДФЗ, местните структури на Национална служба съвети в земеделието и Изпълнителна агенция „Борба с градушките“. Комисията ще посети земеделските стопанства още в четвъртък.

Г-н Ангелов разговаря със заместник-министъра на земеделието Явор Гечев относно процедурата за отпускане на средства на земеделските производители, пострадали при градушката. Той го увери, че финансов ресурс ще бъде осигурен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.