1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Илия Проданов: Липсват свежи средства в зърнопроизводството

Илия Проданов: Липсват свежи средства в зърнопроизводството

Складовете са пълни със слънчоглед и пшеница, казва зам.-председателят на НАЗ

Складовете на българските производители на зърнени култури са пълни със слънчоглед и пшеница. Стопаните не са съгласни с оповестените от Министерството на земеделието количества, които минават през страната ни, идвайки от Украйна. От там съобщават, че от 1 май до 24 ноември в страната ни са влезли 713 000 тона черен маслодаен слънчоглед от Украйна. Що се отнася до пшеницата - от Украйна са влезли малко над 7000 тона. А вносът на царевица е в размер на 14 030 тона.

„Проблемът е, че вече не говорим за цени. Говорим за липса на цялостно търсене. Ако някой иска да продаде някакво количество, търговците нямат интерес. Не е като друга година - да минат един, двама, трима и да имаш избор на кой да продадеш, да има конкуренция между тях. В момента складовете са пълни. Темпото на внос на слънчоглед е намаляло, защото всичко е пълно, всяка една маслобойна. Всички са се напълнили с украински слънчоглед. Естествено това води до много ниска изкупна цена за нашия. Складовете на всички колеги са пълна с пшеница, слънчоглед. Има колеги, които още не са си продали рапицата. Царевицата също е в малки количества в търговията. Така че определено липсват свежи средства в сектора“, коментира Илия Проданов, заместник-председател на УС на НАЗ.

„Аз бих казал, че ние не задържаме количества. Ние не можем да ги продадем. Всеки човек може да види колко кораба има на български пристанища за товарене на зърно. По един, два кораба седмично, което е крайно недостатъчно за това производство, което ние направихме миналата година. Независимо че то е по-малко от предходната, смятам, че е доста добро във всяко едно отношение, най-вече като качество“, каза от своя страна Александър Александров, член на Видински съюз на зърнопроизводителите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.