1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Илия Проданов: В момента сме се изправили срещу Брюксел!

Илия Проданов: В момента сме се изправили срещу Брюксел!

Зърнопроизводителите от Източна Европа с три искания към Европейската комисия

Организации на зърнопроизводителите от шест европейски държави, граничещи или близко разположени до Украйна, се срещнаха на работна среща в Полша, за да обсъдят застрашаващата бизнеса им ситуация с вноса на безмитно и на много ниска цена украинско зърно. Предвид наближаващата жътва и факта, че зърното което се внася от Украйна подбива цената на местните пазари и повечето складове са пълни, производителите от Полша, Румъния, Чехия, Унгария, Словакия и България търсят решения. 
 
На срещата на зърнопроизводителите България беше представена от новия председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите - Илия Проданов. Ето какво сподели той:

„Разписахме декларация, която ще входираме в ЕК, като имаме три конкретни искания и срок от 2 седмици ЕК да предприеме конкретни действия. Ако това не се случи, ще има общ протест в Брюксел.

Първото искане е за спиране на вноса на селскостопански продукти от Украйна в нашите страни, второ – слагане на праг на транзита, така че той да не пречи на логистиката на нашите държави, трето – ЕК да задейства интервенция за закупуване на зърно и да изкупи огромните количества зърно, които стоят по складовете на земеделските производители в тези държави, като цената да бъде 300 евро на тон.“
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.