1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Ирландия иска минус 25% вредни емисии от селското стопанство

Ирландия иска минус 25% вредни емисии от селското стопанство

Островната държава иска да заеме водеща роля в борбата с климатичните промени

До 2030 година всички сектори на ирландската икономика трябва да намалят вредните си емисии с общо 51% спрямо референтната 2018-та. За селското стопанство е предвидено свиване на емисиите с една четвърт, определи правителството в Дъблин.
 
Амбициозната цел на Ирландия е след по-малко от 8 години да изхвърля в атмосферата малко над 36 милиона тона въглероден диоксид, като на аграрния сектор се падат около 17 милиона тона. Въпреки редукцията, той остава с най-голям дял от вредните емисии, произведени в страната. За производството на електроенергия е предвидено намаление със 75 %, а за транспорта – с 50 на сто. Така островната държава иска да заеме водеща роля в борбата с климатичните промени.
От земеделското министерство в Дъблин признават, че селското стопанство и устойчивото производство на храни са от значително социално и икономическо значение за страната. Според ведомството определените цели са отделните сектори са справедливи и балансирани и няма да нанесат големи щети.
Мнението не се споделя от Ирландската фермерска асоциация, която настоява за максимум 22% намаление на емисиите и предупреждава за икономически последствия за стопаните. Според браншовиците правителството е заложило цели, без да посочва пътя дотам и без да е осигурило финансиране, което да помогне на фермерите да намалят своите емисии. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.