1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Изборът на правилния тор за пролетно подхранване е ключов фактор за добър добив

Изборът на правилния тор за пролетно подхранване е ключов фактор за добър добив

Какви са предложенията на Агрополихим за житни и пролетни култури

Как да подхраним пшеницата

В резултат на ежегодни практики за подхранване на пшеница, Агрополихим съветва да се прилагат следните продукти, с цел запазване генетичния потенциал на културата:

Амониев нитрат, с 34,4% активно вещество, се препоръчва да се внася от 17 до 25 кг/дка, като по този начин растението е запасено с от 5.9 кг до 8.6 кг активно вещество азот. Приложението на Течен азотен тор (UAN) 32% е препоръчително да се осъществява в норма от 12 до 20 л/дка, като чрез него се осигурява от 5 до 8.3 кг/дка активно вещество азот на декар.

Сярата е безусловно важна за пролетното подхранване. Агрополихим предлага алтернатива на конвенционалния UAN и това е Течен азотен тор със сяра (UAN+S) - 28% азот и 5% сяра. При приложение на този продукт се наблюдава значително подобрение на качествените показатели на зърното, а препоръчителната норма на прилагане е от 12 л/дка до 20 л/дка. Приложението на UAN е най-прецизното решение за азотно подхранване.

В технологията за отглеждане на пшеница значима роля има пролетното подхранване, категорични са агрономите. В началото на кампанията в различни региони от страната, където имаше запаси от влага, земеделските производители успяха да приложат Карбамид или Течен азотен тор. „Определящо за културата е внасянето на азотен тор, което предстои от средата на месец март до началото на април, тъй като в началото на вегетацията всяко растение изисква високи нива на подвижни форми от хранителни вещества в почвата“, поясни регионалният представител на Агрополихим Павел Павлов. Той обърна внимание на факторите, на които са отговорни за получаването на положителен резултат през пролетната вегетация. На първо място, това е коректно определяне и правилна дозировка на минералния тор. Много важен е изборът на подходяща форма на азот в продукта. Агрополихим гарантирано прави формулировката перфектна и достъпна за растенията. При определяне на технологията на торене е важно да се знае, че пшеницата извлича около 3 кг/дка активно вещество Азот за формиране на около 100 кг/дка добив.

Запасяващо торене при пролетници

Сега е моментът земеделските производители да направят своя избор за комбиниран NPK и NP тор. Агрополихим предлага богата гама от високоефективни комбинирани торове само в една гранула. Известно е, че пролетните култури са калиево взискателни, затова изборът на правилния тор е ключов фактор в този момент. Там, където имаме запас калий в почвата, може да се приложи някой от азотно-фосфорните торове на Агрополихим.

Агроном-консултантите на Агрополихим препоръчват следната технологична схема:

NPK 15:15:15+10S – 25 кг/дка, като по този начин ще осигурим 3.75 кг/дка активно вещество в почвата – азот, фосфор и калий. Освен това, растенията ще получат сяра, която помага за усвояването на останалите хранителни елементи.

NPK 15:40:10 в доза 20 кг/дка осигурява голямо количество фосфор 8 кг/дка, азот 3.75 кг/дка и калий 2 кг/дка в почвата. Според предпочитанията на земеделците е възможно използване на NPK 16:16:8+12 S - 25кг/дка предсеитбено или по време на сеитба.

От азотно-фосфорните торове NP е добре да се използва торене с средно от 20 кг/дка до 30 кг/дка с някои от формулациите на Агрополихим, като NP 20:20+13 S, NP 15:25+12 S, NP 18:38+5 S+0,3 Zn, както и MAP или DAP.

Агрополихим е доказал се партньор на земеделците заради висококачествените си продукти на добри цени. Най-важното обаче е, че всеки продукт се тества освен за ефикасност, така и за количествено съдържание на активните елементи в гранулите.

„Производството ни е строго контролирано. Земеделците трябва да знаят, че всяка гранула е проверена и отговаря на качеството на 100%“, допълни Павел Павлов.

Агрополихим цели да предлага оптимални решения за торене, чрез широката си продуктова гама и посредством изготвянето на цялостни технологии и програми за торене, според индивидуалните изисквания на земеделските производители и техните стопанства.

agropolihim-torene

За да има максимална ефективност от приложението на торовете, земеделците не трябва да пропускат или редуцират торовите норми. При пропуски, различни от препоръчаните дози, много трудно се наваксва, а ако се пренебрегне подхранването, натрупването на активни вещества в почвата води до рязък спад в добива от засятата култура.

За подробна информация относно продуктовото портфолио на компанията и при нужда от съвет или разработване на прецизна технология за торене, не се колебайте да се свържете с нашите регионални агроном-консултанти!

Агрономически услуги, предлагани от "Агрополихим" АД:

  • Разработване на програми за балансирано торене с течни и гранулирани продукти.
  • Консултации и изграждане на модел за прецизно торене, съобразен с необходимостта на всяка култура.
  • Разработване на цялостна технология за отглеждане на земеделските култури и трайни насаждения.
  • Разчитане на резултати от почвени анализи и изготвяне на препоръки за подобряване на почвените характеристики

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.