1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Качествената пшеница се продава по-лесно

Качествената пшеница се продава по-лесно

Сортът Катуло - фаворит в стопанствата на Добромир Койнов и Светослав Русалов

Фирма СМБЕ 99 в с. Калояново инвестира в наука и нововъведения. Поредната стъпка в тази посока е селекцията на италианската селекционна компания Семетика, предлагана у нас от фирма Сембодиа семена.

„През последните няколко години със Сембодиа работим и по други програми, включително и по торенето, но това, което тръгнаха да правят със семепроизводство и внос на семена от италианска селекция е много добре, защото има възможност за търговия и не е без значение какво се случва със стоката след като бъде произведена“, посочи инж. Добромир Койнов, ръководител на СМБЕ 99.

Миналата година в стопанството направили опити с малки участъци, които се оказали сполучливи. „И трите сорта Набуко, Катуло и Каронте, въпреки засушливите условия, се представиха много добре, дадоха добри резултати спрямо климатичните условия. Имаха висок хектолитър, за разлика от други конкурентни сортове. Протеинът им беше добър, на някои даже впечатляващ, като например Набуко. Това е един много пластичен и адаптиран за нашите условия сорт от групата на силните пшеници, с много добри протеини и глутен. Търговията с тези сортове е по-лесна, защото са качествени. Това е средно ранен сорт със средна височина. Семената са устойчиви на повечето болести, въпреки това при условията на чести валежи са препоръчителни поне две третирания с фунгицид“, заяви Койнов. Нивото на торене също е фактор. Фирма СМБЕ 99 работи с качествени торове. Използват почти цялата гама от портфолиото на Сембодиа. „С тази фирма работим от 20 години. Общо взето, в земеделието се утвърждават тези, които са трайно на пазара. Има и майстори, има и аматьори, а майсторите се броят на пръсти. Сембодиа е от майсторите. Това, което винаги са правили и го правят както трябва.“  

На 120 дка площ е засят другият сорт на Семетика - Каронте. Характерното е, че е безосилест, с повече биомаса и е изключително адаптивен. „Миналата година даде много добри резултати като хектолитър - около 80%, протеин над 14% и глутен над 30%. Отговаря за първа група хлебопекарни качества. Лично аз бих го препоръчал поради неговата адаптивност към всички климатични условия. Много добре би се справил в Северна България. Има хубав, добре структуриран клас, отлично озърнен, с едри зърна. Миналата година получихме 680 кг/дка - много добър резултат за Южна България.“

Катуло е може би най-пластичният и продуктивен сорт от италианската селекция. Оформя много добре структурирани и едри класове, като тази година от него стопанинът очаква рекордни добиви. „Мисля, че ще гоним по добив Северна България. Имаме до 50 озърнени семена. Това е много високо постижение“, със задоволство споделя Добромир Койнов.

................................................................................................................

В землището на с. Труд част от производствените площи на земеделеца Светослав Русалов са засети със сорт Катуло от селекцията на Семетика. Опитът е изведен със съдействието на регионалния представител на Сембодиа за района на Пловдив. Посевите показват, че пшеницата се държи отлично. Изключително адаптивна е и толерантна на икономически важните болести, като брашнеста мана, септориоза, кафява и жълта ръжда.

„Стопанинът си е свършил много добре работата. Посевът е добре гарниран, с много здрав и набит клас, а липсата на отскочки на полето показва и много добрата заготовка на семената. Въпреки че в региона на Пловдив и по-специално в землищата на с. Строево и с. Труд почвите са песъчливи, при Катуло се наблюдават много здрави растения, с добре оформени класове. Това е тест, че пшениците на Семетика се развиват добре дори при недобри почвено-климатични условия“, подчерта Стефан Николов, търговски представител на Сембодиа за района на Пловдив.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.