1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Как да помогнем на пшеницата да се развие през есента

Как да помогнем на пшеницата да се развие през есента

Биостимулаторите – стандарт в добрите земеделски практики

Използването на биостимулатори при отглеждането на земеделските култури е сред най-новите тенденции, които се утвърждават с доказано високи резултати. И ако някои си мислят, че използването на биостимулатори е излишен разход, тези земеделци, които вече са ги пробвали, могат да опровергаят и най-големите скептици. Вложените средства се възвръщат и дори надминават очакванията. Стресът след пръскане с ПРЗ, сушата, неблагоприятните климатични условия са най-често срещаните проблеми, които се решават с използването на биостимулатори. И то не какви да е – а такива, които са на природна, растителна основа и съдържат елементи, които са „дружелюбни“ към околната среда и дават най-доброто на растенията в критичните фази от тяхното развитие.

Добри земеделски практики в пшеница
tonivit

Тонивит е биостимулатор, който агрономите препоръчват за употреба в ранните етапи от развитието на пшеницата с цел оптимално развитие и отключване потенциала на културата.

Тонивит е високоефективен течен биостимулатор на база филтрат от кафяви водорасли (Аscophyllum nodosum - GA 142) съчетан с водоразтворими и бързо усвоими фосфор (Р) и калий (К).

След приложението на Тонивит растенията започват да усвояват по-агресивно хранителните вещества от почвата, да акумулира повече влага и по-лесно да преодолява стресови ситуации като силни ветрове, градушки, ниски температури.

tonivit

Тонивит се прилага в ранни фази от развитието на пшеницата – във фаза 3-и лист през есента или по време на братенето през пролетта. Целта е развитие на по-силна коренова система и стимулиране на растението като цяло. Подхранена еднократно с Тонивит, пшеницата развива по-силна коренова система, започва да усвоява повече минерални вещества, налични в почвата и брати по- добре.

Растението започва да усвоява дори и недостъпните налични основни минерали като азот, фосфор и калий и останалите микроелементи, нужни на културата за правилното й развитие.

tonivit

След дружното поникване на семената още наесен е хубаво да се внесе Тонивит. Многократно е доказано в България, че третираните след 3-и лист посеви братят по-дружно, развиват мощна коренова система и усвояват по-добре фосфора, азота и останалите микроелементи. Есенната употреба на Тонивит предполага по-добро запасяване със захари и растенията стават по-зимоустойчиви. А братимостта е с около 1 продуктивен брат на растение повече.

tonivit

Другият специализиран биостимулатор за пшеница е Апетайзер, той се употребява месец преди прибиране на реколтата. Със своите уникални патентовани свойства олигозахарид GA 142, формулата, разработена от учените на UPL и водоразтворимите микроелементи Манган и Цинк, повишава хектолитровото тегло на зърното, както и качеството на пшеницата.

Рентабилността в зърнопроизводството е въпрос на избор. Избор на правилните продукти, приложени в точната фаза от развитието на културите. Биостимулаторите, в съчетание с иновативни ПРЗ, със сигурност имат своя принос за едно по-печелившо земеделие.

tonivit

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.