1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Канада с по-слаба зърнена реколта

Канада с по-слаба зърнена реколта

Канадските фермери ожънаха по-малко пшеница, овес и ечемик

През 2023 година канадските фермери ожънаха по-малко пшеница, овес и ечемик, най-вече заради тежката суша през лятото, обхванала големи части от прерийните провинции. Соята и царевицата отчитат ръст, а рапицата е на почти същото ниво като през миналата година.
 
Според официалната статистика реколтата от пшеница е в размер на 32 милиона тона, което е вторият най-слаб резултат за последните 6 години и е с 6,9% под миналогодишната. В същото време количеството е по-голямо от прогнозираното през септември, когато очакванията бяха за близо 30 милиона тона.
 
През 2023 производството на ечемик се е свило с почти 11 на сто до 8,9 милиона тона. Причина са най-вече по-малките добиви спрямо предходната година, които увеличените с 2,5% площи не можаха да компенсират. Реколтата от овес пък е наполовина от миналогодишната и е в размер на само 2,6 милиона тона, най-слабата от повече от 10 години насам. Тук лошият резултат се дължи на намалените площи и на с 14 на сто по-ниските добиви. На другия полюс е царевицата, от която стопаните прибраха рекордните 15 милиона тона, ожънати от разраснали се с над 5 на сто площи. 
 
При рапицата, където Канада е най-големият производител и износител в света, има лек спад с 2% до 18,3 милиона тона. В септемврийската прогноза се очакваха 17,4 милиона тона. В същото време производството на соя се увеличи с близо 7 на сто до 7 милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.