1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Климатичните промени застрашават сортовете робуста и арабика

Климатичните промени застрашават сортовете робуста и арабика

За любителите на кафето и най-малките промени могат да се окажат решаващи

Климатичните промени са сред най-големите заплахи за масово разпространените сортове кафе, робуста и арабика. Това позволява завръщането на позабравени сортове, които в момента са по-скоро нишов продукт, се казва в научно изследване.
 
За любителите на кафето и най-малките промени могат да се окажат решаващи. Степента на изпичане, смилането и качеството на водата водят до разлики във вкуса и аромата, макар че почти всички големи компании използват едни и същи сортове – арабика и робуста. 
 
За тях променените условия на отглеждане, причинени от климатичните промени, водят до по-лоши резултати. И за двата сорта засушаването и други метеорологични феномени могат да бъдат пагубни и да намалят производството. Така на преден план могат да излязат по-стари сортове, като либерика. Това кафе се отглежда в западна и централна Африка и е устойчиво на по-сухи условия.
 
В момента повече от половината от познатите 124 сорта кафе са застрашени от изчезване. Повечето от дивите, некултивирани сортове не са годни за консумация, макар че генетичните им свойства открай време се ползват в кръстоски, за да направят култивираните по-издръжливи и да увеличат добива от тях.
Преди 20 години сортът либерика стана известен на масовия потребител, след като големи части от плантациите с арабика бяха засегнати от вредители. Проблемът е, че либерика започва да ферментира сравнително бързо след узряването, което води до горчив вкус, неприятен за повечето познавачи. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.