1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Кое ни пречи да сме световен производител на шафран?

Кое ни пречи да сме световен производител на шафран?

В България има около 15 000 дка с подправката

Липсата на сдружаване на производителите на шафран при реализирането на продукцията. Това е най-големият проблем в бранша, заяви Хасан Тахиров, председател на Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти.

Шафран започва да се отглежда в България от 2010 г. Декарите със скъпата подправка към момента са около 15 000.

„Почна се с няколко квадратни метра и в държавните опитни полета в цялата страна. Включи се и Аграрният университет. Дадохме на 30 села в Кърджалийския регион луковици да опитаме как се развива шафранът в най-различни почви. Видя се, че шафранът се развива идеално“, обясни Тахиров.

Шафранът, произведен у нас, се реализира на чужди пазари, най-вече в Англия, тъй като в България подправката все още не е достатъчно популярна.  

„Най-големият проблем с нашите проиводители е, че когато произвеждат самия продукт не съобщават колко продукт имат. Когато имаме запитване, например за 5 или 10 кг, ние не можем да отговорим, защото едва ли ще има 10 кг обявени, да знаем адреси, за да знаем от кой може да съберем. За това не можем да обещаем на купувачите. И това е най-големият проблем. Ние в България не мислим групово и не действаме групово. Всеки действа на своя глава.“

Това е и причината да не можем да напреднем, смята Хасан Тахиров, но се надява нещата да се променят, защото вижда потенциала на страната ни да бъде световен производител.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.