1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Кои фермери в ЕС получават най-големи субсидии?

Кои фермери в ЕС получават най-големи субсидии?

Директните плащания от Брюксел и националните субсидии имат голям дял от доходите на селскостопанските производители

България е на първа позиция в Европейския съюз в съотношението между субсидии и стойност на селскостопанското производство. С нашите 30% изпреварваме Словакия, която е с 29, Гърция с 24, Литва, Унгария и Финландия.
 
Директните плащания от Брюксел и националните субсидии имат голям дял от доходите на селскостопанските производители. Разпределянето на парите следва строги правила, но въпреки това фермерите в отделните държави не получават еднакви суми.
 
През 2019 година общият обем на всички европейски субсидии достигна 54 милиарда евро, от които 70% бяха за директни плащания, 26 на сто за Програмата за развитие на селските региони и 4% за мерки за подкрепа на пазарите.
 
Ако се гледат обработваните площи по Първия стълб, най-големите суми се плащат в Гърция. След южната ни съседка се нареждат държави с висока производителност на единица площ, както и с високи цени на земята – Нидерландия, Белгия и Дания.
 
Субсидиите се определят по размера на площите. Така на първо място е Франция със 17% от общата сума, следвана от Испания с 13 и Германия с 12 на сто. Румънските ни съседи са получили 6 процента, а държавите с малка площ като Нидерландия и Дания са с под 2 на сто.
Най-много пари на хектар получават фермерите в Гърция – малко над 400 евро. Подобни са сумите и в Малта и Кипър. В Нидерландия, Белгия и Дания за хектар се дават между 314 и 378 евро, а италианците и германците получават по 290 евро.
 
Най-големите суми по Програмата за развитие на селските райони, повече от 200 евро на хектар, раздават Словения и Австрия. На следващите позиции са Хърватия със 180, Португалия със 160 и Финландия със 156 евро. Франция, Германия и Испания плащат далеч по-малко по Втория стълб – между 51 и 84 евро на хектар. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.