1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Кооперация Изгрев 93 в село Царевец, община Свищов, жъне пшеница със среден добив 650 кг/дка

Кооперация Изгрев 93 в село Царевец, община Свищов, жъне пшеница със среден добив 650 кг/дка

Листното хранене е в Топ 3 на най-важните мероприятия на полето

При пшеница и ечемик Лебозол се пребори с тежката суша

От години кооперация Изгрев 93 в село Царевец, община Свищов, прилага едно и също решение за борба с неблагоприятния климат - торовете Лебозол. Отиваме на едно от полетата с пшеница и ечемик, където са заложени опити и масови посеви. По препоръка на Валентина Петрова, търговски представител на Лебозол за Централна Северна България, растенията са подхранени в различни фази от развитието им.

Каква е схемата на приложение на торовете Лебозол?

Грижите за посевите са започнали още през есента с третиране на семената с Тотал Кер в доза 2 литра на един тон семена. Продуктът е богат на макроелементи и на микроелементите мед, манган и цинк, както и на аминокиселини, като идеята на приложението е по-дружен старт, изравнен посев и добро есенно развитие.

Трудна е била сеитбата през 2019 г. заради сушата през есента. В района е паднал само един локален дъжд. Топлата зима и липсата на сняг са се отразили зле на посевите.

За стимулиране на пролетното братене и развитие на кореновата система е приложен Нутрифос с високо съдържание на фосфор, цинк и азот, в доза 200 мл на декар.

Предизвикателствата през пролетта били свързани със слани, измръзване, ниски нощни температури. Затова и е приложен

Лебозол Манган Нитрат с високо съдържание на манган в нитратна форма с цел бързо усвояване от растенията в доза 100 мл на декар. После пак последвало засушаване. По препоръка на Валентина Петрова с цел по-добър цъфтеж, по-добро озърняване, наливане на протеин и по-добра тежина на зърното във фаза изкласяване е използван Лебозол Нутриплант 36, който е амиден азот с магнезий – в доза 500 мл на декар плюс Сяра ОД в доза 100 мл на декар.

Какви са резултатите след приложението на тази схема на хранене?

Средният добив в землището е 650 кг/дка. Зърното е с добри показатели на глутен, протеин, хектолитър. Всички тези резултати се дължат на продуктите на Лебозол, защото те са решили конкретни проблеми на полето. Тези грижи се допълват с избора на сорт, растителната защита, основното торене, коментира Валентина Петрова.

Рапицата си остава в сеитбооборота на кооперация Изгрев 93 в село Царевец

Рапицата вече е бутикова култура. Площите с нея са намалели значително през тази стопанска година. Въпреки това в кооперацията продължават да я отглеждат. Заради тежките климатични условия през есента и липсата на влага е приложен Бор в доза 200 мл на декар за провокиране развитието на по-добра коренова система, а през март е напръскано с Микс за маслодайни със съдържание на сяра, бор, калций, манган и молибден 200 мл на декар. Целта е била добре развити странични разклонения, добро стрелкуване, развитие на кореновата система.

През пролетта заради липсата на влага и паднали слани във фаза цъфтеж се наложило влизане с Бор 150 мл/дка, а в масов цъфтеж – отново с Бор 150 мл/дка.

Каква е днешната равносметка?

Нямаше да има добив, ако не бяха торовете Лебозол. Въпреки скромните резултати от 180 кг/дка, от кооперацията са доволни и ще продължат да гледат рапица.

Изводите са, че във всяка една ситуация на полето поради недостиг на хранителни елементи или вследствие на тежки климатични условия Лебозол винаги има добро решение за конкретен проблем. Предложенията се дават от агрономите на компанията след оглед на полетата, а решенията се взимат от земеделците, които искат да развиват модерно и рентабилно производство и да си възвърнат инвестициите на полето.

 

  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.