1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Копа и Коджека настояват за промени

Копа и Коджека настояват за промени

Двете организации са недоволни и от това, че политическите решения в животновъдството се взимат под влиянието на природозащитни организации

Копа и Коджека застават зад искането за гарантиране на продоволствената сигурност, но настояват да няма забрани, ако в същото време не се предлагат алтернативни решения. Това изтъкнаха Кристиан Ламбер, ръководителк на Копа, и Рамон Арменгол, председателят на Коджека, на пресконференция.
 
Ламбер отправи остра критика срещу решението на Европейския съд да отмени извънредните лицензи за неоникотиноидите и го нарече „брутално“, тъй като е взето само седмици преди сеитбата на захарното цвекло, без да има ефективни алтернативни препарати. Това ще постави в риск захарния сектор в Европейския съюз и ще увеличи вноса на захар от трети страни, където неоникотиноидите не са забранени.
 
Според нея тази година Комисията няма да е в състояние да предложи нови закони за аграрния сектор, тъй като Европарламентът навлиза в предизборна фаза за вота през май 2024-та. Ламбер осъди и факта, че на фона на експлодиращите цени за енергия, торове и фуражи Комисията не е включила инфлацията в Общата селскостопанска политика. 
Двете организации са недоволни и от това, че политическите решения в животновъдството се взимат под влиянието на природозащитни организации, чиито членове никога не са виждали обор отвътре. По думите на Рамон Арменгол не може човек, който никога не се е грижил за крави, да казва как фермерите да вършат работата си. 
 
Затова Копа и Коджека настояват решенията в Брюксел да се взимат на базата на реалността, както и да се има предвид, че на нито един друг континент няма толкова високи стандарти, както в Европа. Арменгол, който притежава свиневъдна ферма в Испания, не приема, че Комисията възлага проучвания и оценки за сектора на външни агенции, без да се допита до стопаните.
Ламбер и Арменгол потвърдиха и отрицателното си становище относно договора за свободна търговия с Меркосур. Те изтъкнаха, че вносът на месо от Южна Америка няма да намали консумацията и вредните емисии и че селското стопанство не бива да се превръща в играчка за политиците. Зелената сделка трябва да бъде преосмислена, за да не зависи от идеологии, а да отговаря на реалните условия. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.