1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Костадин Костадинов, председател на УС на НАЗ: Докато от Брюксел проверяват българския казус с украинския внос, в страната няма да останат земеделци

Костадин Костадинов, председател на УС на НАЗ: Докато от Брюксел проверяват българския казус с украинския внос, в страната няма да останат земеделци

Националната асоциация на зърнопроизводителите продължава да следи украинския внос у нас.

„Картината не се е променила. Складовете на производителите са пълни със зърно, пазар в момента няма. Оставени сме сами да се спасяваме в тази тежка за нас ситуация. Търпението обаче вече е на предела“.

Това е коментарът на Костадин Костадинов, председател на УС на НАЗ  - по повод последния Аграрен съвет на земеделските министри на ЕС в Брюксел и заявеното от еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски, че смущенията на българския пазар заради украинския внос подлежат на проверка.

„Докато от Брюксел ни проверяват, в България няма да останат земеделци“, казва Костадинов. По думите му, западноевропейските държави нямат подобен проблем. „Ако техният пазар беше блокиран и залят от нерегламентиран внос на зърно и то от държава, която не е член на ЕС, сигурен съм, че щяха да реагират и то доста по-бурно“, смята председателят на НАЗ.

Предстои среща във формат „Три морета“, на която ще се вземе решение каква да бъде реакцията на зърнопроизводителите от източноевропейските държави, които продължават да търпят щети заради украинския внос.

Секторът е единственият, който е изключен от подкрепата по всички извънредни мерки – заради ковид и войната в Украйна, припомня Костадинов. От асоциацията одобряват създаването на единна система, която да обедини всички бази данни и регистри в аграрния сектор. Така например, по данни на земеделското министерство, има свободни складове за съхранение на 8 млн. тона зърно. „Никой обаче не знае къде са тези складове“, казва Костадин Костадинов. Според него, догодина площите със слънчоглед ще намалеят драстично, защото преработвателите у нас са закупили евтин украински внос, а българският залежава непродаден. „Такава е логиката – ако няма пазар за една стока, тя не се залага“, коментира председателят на НАЗ.

 

Автор: Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.