1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени

Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

За да бъде успешно земеделското производство, то трябва да се адаптира към промените в климатичните условия. Сушата, промяната в сезоните, топлите зими, поройните дъждове са само част от проблемите. Фирма Лебозол може да отговори на тези предизвикателства и да помогне на земеделските стопани да изведат едно успешно производство.

Как листните торове на Лебозол® могат да повлияят върху крайния резултат – това беше акцентът на презентацията, която изнесе пред аудиторията на XI аграрен семинар на НАЗ Янко Борисов, продуктов мениджър в компанията. Той се спря на промените в климатичните условия, които водят до проблеми в развитието на културите и налагат адекватни решения.

Метеорологичните условия рефлектират по различен начин върху усвояването на микро- и макроелементи, подчерта още Янко Борисов. Силните валежи, студът, сушата и преовлажняването влияят по различен начин на основните елементи като азот, калий, фосфор, сяра, калций, магнезий. Част от тях се отмиват, други стават неусвоими и се блокират.

Това означава, че част от хранителните елементи са недостъпни за кореновата система на растението. С помощта на Лебозол тези проблеми могат да се преодолеят.

Янко Борисов акцентира върху ролята на елемента бор при справяне с предизвикателствата. Новото решение от фирмата е АквеБор (Mo)СК.

Редуцирането на азотното хранене е изключително важна тема с оглед на европейските регламенти. Внасянето на този елемент е важен и в условията на суша. Доколко е икономически изгодно да се ползват високи торови норми е друг въпрос.

Как да се повиши ефективността на усвояване на азота? Решението на Лебозол® е най-лесно, изпитано и безболезнено - с помощта на органични торове със съдържание на аминокиселини. По този начин се постига с 10 % по-добра усвояемост на азота. А при прилагане на Лебозол - Сяра 800 ефективността се повишава с 35 %, категоричен е Янко Борисов.

Земеделските стопани от Германия са доказали, че с Лебозол - Манган 500 – постигат с около 10 % по-добра усвояемост. Елементи като цинк и мед също водят до 5 % по-добра ефективност.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.