1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Людмил Стоянов: Всяко растение има нужда от защита

Людмил Стоянов: Всяко растение има нужда от защита

За новата кампания сме подготвили 40 дрона, което означава, че на ден ще можем да покрием 200 000-250 000 дка, твърди търг. директор на Органик Инвест Биозащита

Органик Инвест Биозащита се зае с нелеката задача да възобнови практиката, масово прилагана по българските полета от преди близо 33 години - производство на трихограма и използването й с цел защита на посевите от неприятели. Страната ни е заемала е 3-то място в Европа и 8-мо в света по производство на биологични агенти, най-голям е бил делът на трихограмата. Използвана е при царевицата, при домати и пипер, коноп, слънчоглед. Не замърсява околната среда, не застрашава полезните видове.

- Г-н Стоянов, обяснете какво представлява трихограмата.

Всички видове от род Trichogramma са паразитоиди по яйца на пеперуди – нощенки, листозавивачки, педомерки, бели пеперуди, огневки, в т.ч. царевичен стъблен пробивач и ливадна пеперуда. Те са разпространени в природата и по този начин внасят баланс в биоценозите. Но когато става въпрос за контрол на неприятелите в професионалното земеделие, тогава трихограма трябва да бъде произведена в достатъчно количество, че да предпази посевите и да няма редукция на добив. Именно това прави Органик Инвест Биозащита - произвежда трихограма. Биогентът, който е по-малко от 1 мм, намира яйцата на неприятелите и ги опаразитява. Храни се с ларвите на неприятелите в зародиш. Ние произвеждаме трихограма в биофабрики, като основната ни цел е борба с царевичен стъблен пробивач (Ostrinia nubilalis), плодови червеи, нощенки и гроздови молци, памукова нощенка.

 - Как прилагате трихограмата?

Производителите не се ангажират с нищо, ние поемаме ангажимента за внасянето на трихограмата. Внасяме трихограмата с дронове, дневно можем да покрием с един дрон 5 000-6 000 дка. За новата кампания сме подготвили 40 дрона, което означава, че на ден ще можем да покрием 200 000-250 000 дка. Ангажираме се и със залагането на феромонови уловки, за да не изпуснем момента на яйцеснасянето.

Нашата компания прави колонизацията, респективно и внасянето на биоагента. Предоставяме пълна информация за работата ни на собственика на полето. От него се изисква да следи и сигнализира за първия летеж на насекомите.

- Колко пъти трябва да бъде внесена трихограма?

Еднократното внасяне не е ефективно, тъй като царевичният стъблен пробивач развива две поколения, следователно са необходими толкова колонизации. Методът става по следния начин: 25% от нормата в начало на яйцеснасяне на неприятеля, 50% - след 7-10 дни и останалите 25% - след още 7-10 дни.

 - Трихограмата може ли да контролира ливадна пеперуда?

Да, изключително добре се справя с ливадната пеперуда. Вредителят представлява полифаг, който напада много растения, но предпочита ливадите, откъдето носи и името си. Миналото лято порази и люцерната, и лавандулата, прехвърли се и по слънчогледа.

Със семенарската компания KWS си партнираме от миналата година - тя предлага семената, а ние биоагента и по този начин осигуряваме защита на царевица и слънчоглед.

 

 

Петко Василев, управител на KWS България: Колкото една генетика и да е добра, тя трябва да бъде защитена

 

- Г-н Василев, как Вашата компания отговоря на големите предизвикателства в земеделието?

Предлагаме оптимизирано портфолио в основните хибриди за страната пролетни култури - царевица, слънчоглед, сорго. Преди 5 години нашата фирма въведе 2 свои програми: Plus4GRAIN и ClimaCONTROL3. Първата е за рекордни резултати, втората контролира неблагоприятните условия в трите основни фази от развитието на културата. Наскоро въведохме технологията ИНИЦИО ИНСЕКТ, която подпомага развитието на по-добра коренова система и я защитава от болести и в първите най-критични фази от развитието й. При слънчогледа притежаваме

3 Експрес хибрида и 3 Клиърфийлд. Всичките са високодобивни. И в този смисъл искам да кажа, че колкото една генетика и да е добра тя трябва да бъде защитена. През миналата година въведохме ВАУЧЕРНА ПРОГРАМА НА KWS България: при 10 закупени торби - 1 безплатна. Поддържаме това предложение няколко години на пазара. Но предлагаме и още нещо - безплатна колонизация с трихограма.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.