1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Лондон ще издаде нови 45 000 визи за сезонни работници

Лондон ще издаде нови 45 000 визи за сезонни работници

Недостигът на работна ръка засяга много страни по света

Великобритания ще издаде нови 45 000 визи за сезонни работници за градинарски бизнес през новата година, тъй като секторът се бори с недостиг на работна ръка. От министерството на земеделието посочиха, че увеличаването на визите ще позволи на бизнеса да наема чуждестранни работници, които да дойдат в Обединеното кралство за период до шест месеца.
 
Така фермерите в Обединеното кралство ще разполагат с допълнителни 15 000 сезонни помощници, като от ведомството съобщават, че бройката ще се преразглежда с потенциал да се увеличи с още 10 000, ако е необходимо. Първите 4 000 визи ще бъдат предоставени на операторите още през първите дни на новата година.
 
Недостигът на работна ръка засяга много страни по света, но от хранително-вкусовия и селскостопанския сектор на Великобритания, силно разчитащи на трудови мигранти, изтъкват, че страда в резултат на Брекзит и пандемията. С допълнителните визи аграрното министерство се надява да осигури повече сигурност за фермерите, както и да помогне за справяне с нарастващите разходи за суровини, които оказват влияние върху селскостопанската индустрия.
 
В по-широк план правителството в момента насърчава сектора да направи заетостта по-привлекателна за работници от Обединеното кралство. За да подпомогне тези усилия, земеделското министерство работи с фермерските организации с цел повишаване на осведомеността за възможностите за кариера сред работниците в Обединеното кралство. В същото време Лондон се стреми да засили автоматизацията в сектора, като наскоро бяха обявени 12,5 милиона лири за насърчаване на развитието на роботизирани технологии във фермите. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.