1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Лоша е реколтата от зеле в Кюстендилско

Лоша е реколтата от зеле в Кюстендилско

Причините са липсата на валежи и високите температури през лятото

Реколтата от зеле в Кюстендилско е с между 15 и 20% по-лоша от предходната година. Причина са екстремно високите температури през това лято и липсата на валежи през юли и август.

"Тази година по принцип е неблагоприятна като цяло за отглеждане на всички зеленчукови култури, с изключение на дините и пъпешите, където има ръст в средните добиви. Продукцията на декар на главесто зеле около 2000 кг. на дка., което е с 15 % по-малко от миналата година. Една от причините са климатичните условия, другата е по-малкото рекoлтирани площи на културата, които са около 12 200 хектара за цялата страна. Към днешна дата са прибрани около 50 % от рекoлтираните площи", сподели главен асистент Десислава Тодорова, експерт в Институт по земеделие - Кюстендил. 
В селата от Кюстендилско хората не са доволни от реколтата от зеле, но са доволни от изкупните цени.
"През тази година зелето е много зле, като почнем да го берем минаваме няколко корена или е меко или е не завито, пак минаваме, просто реколтата е много зле. Може би 100 на 100  е по- зле от миналата година, така както слушам и от сина му, той казва майко тая година сме много зле с реколтата. Просто дали ще си покрием разходите. Ако ударим чертата може да минем и на червено. Миналата година цените бяха 70- 80 ст., но тая година са 1,20лв. Просто хората трябва да свикват с тия цени, защото ние гледаме ток, вода, телефони", заяви земеделският производител Роза Стоичкова. 
Повече подробности за тазгодишната реколта и продажни цени на зелето в Кюстендилски район може да гледате в рубриката Агротема по Агро ТВ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.