1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Лозарският сектор е на ръба и готви протест заради неадекватната политика на МЗм

Лозарският сектор е на ръба и готви протест заради неадекватната политика на МЗм

Участие в протеста ще вземат около 500 лозари

От „Национално сдружение на българските лозари“ информират, че техни членове от цялата страна ще изразят чрез протест своето недоволство от неадекватната и непрозрачна политика на Министерство на земеделието. Мероприятието ще се състои на 07.11.2022 г. (понеделник) пред МЗм и ще продължи два часа, от 13:30 ч. до 15:30 ч.

Участие в протеста ще вземат около 500 лозари.

Целта на мероприятието е настояване към управляващите в лицето на МЗм и НС да обърнат внимание на лозарския сектор у нас, който през последните години преживява един от най-тежките си периоди. Причините за протеста са много, но най-важните от тях са:

- липсата на каквато и да е прозрачност и систематичност в работата на МЗм – няма методология, няма актуални технологични карти, мерките се пишат от чиновници без никаква комуникация с бранша, в резултат на което непрекъснато се търпят финансови санкции от Брюксел и усвоените средства не водят до постигане на формулираните цели. На тематичните работни групи решенията се взимат предварително от МЗм, а браншът се кани проформа;

- отсъствието на политики и цялостна визия за оцеляването и развитието на българското лозарство – работи се на парче, няма предвидимост, тотално липсва печеливш лозарски сценарий, а програмата максимум е да се завърши годината с минимална загуба;

- катастрофално законодателствосъществуващият ЗВСН /Закон за виното и спиртните напитки/ не е нотифициран от ЕК, а това е задължително, тъй като съдържа технически регламенти, не отговаря на нуждите на бранша, няма приет правилник за изпълнението му, отделно от години се очаква внасянето от МЗм в НС на Закон за браншовите организации в земеделието с ясни правила, на които една организация трябва да отговаря, за да е национална, до чийто проект така и нямаме достъп, макар да го поискахме, но не ни се предостави;

- липсата на защита от страна на държавата на родното грозде по време на гроздобера от субсидирания внос;

- нежеланието на МЗм да издейства на лозарството статут на приоритетен сектор години наред;

- връщането в държавните органи и институции, свързани с лозарството, на лица, компрометирани повече от десетилетие и имащи основна вина за състоянието на бранша.

Отново припомняме, че България е последна в ЕС по субсидиране на лозарството с 13,50 евро/декар годишно. В останалите страни в ЕС субсидиите достигат 200-300 евро/декар годишно. Това поставя българските лозари в крайно неконкурентно положение, имайки предвид един от основните принципи на ЕС за свободно движение на стоки и услуги.

В качеството ни на най-голямата браншова организация в лозарския сектор у нас, имаме отговорността и задължението да защитаваме интересите на нашите членове и всеки лозар в страната.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.