1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Меката зима благоприятства развитието на болестите по културите у нас

Меката зима благоприятства развитието на болестите по културите у нас

За пореден път ЮПЛ предлага на българските производители решение без аналог – фунгицидна комбинация за всяка ситуация

Ръжди, Брашнеста мана и Септориоза се наблюдаваха още през есента по полетата засяти с пшеница през септември. Липсата на сняг и ниски температури не успяха да прекъснат развитието им и с настъпването на пролетта е задължително приложението на фунгицид.

За пореден път ЮПЛ предлага на българските производители решение без аналог – комбинацията ЗОКСИС + ЕМИНЕНТ – фунгицидна комбинация за всяка ситуация. ЕМИНЕНТ е единственият фунгицид в житни култури, който съдържа тетраконазол – триазол без установена резистентност. Благодарение на микроемулсионната си формулация е смесим с почти всички продукти за растителна защита. Оптималната степен на разтворимост във вода на тетраконазолът допълва способностите на продукта за смесване с други ПРЗ. За оптимален ефект ЮПЛ препоръчва комбинирането на ЕМИНЕНТ със ЗОКСИС.

Комбинацията от тетраконазол и азоксистробин осигурява инхибиращо действие на митохондриалното дишане при гъбички (ранно действие върху спори). Съдържанието на тетраконазол осигурява лечебен ефект, инхибирайки метаболитен път, водещ до производството на гъбични стероли, блокиращи след това реакцията на деметилиране на яностерола. Движи се чрез ксилема (акропетално движение) и има системно и трансламинарно движение, напълно защитавайки новите листа и прираст.

От своя страна азоксистробинът допълва спектъра на действие на тетраконазола и действа на чувствителните патогени, като потиска покълването на спорите и придвижването на зооспорите, нарастването на мицела и спороношението, прекъсва енергийния обмен на електрони в митохондриите и не позволява синтеза на АТФ в тялото на патогена. В растенията засилва фотосинтезата и забавя стареенето на листата, като подпомага усвояването на хранителни вещества.

Предимствата на комбинацията от ЗОКСИС + ЕМИНЕНТ:

  • Бързо проникване в растителните тъкани
  • Висока систематичност и продължително действие
  • Отлична селективност към третираните култури
  • Борбата със заболяванията се извършва по два различни механизма, това гарантира сигурна защита и висока доходност, намалявайки риска от резистентност
  • Осигурява контрол на широк спектър от болести
  • Силно изразен ефект на зеления лист и забавено стареене на растителните клетки
  • Подобрено използване на хранителните вещества и водата

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.