1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Министър Иванов: Средствата, които ще получат тази година българските земеделски производители, са безпрецедентно много

Министър Иванов: Средствата, които ще получат тази година българските земеделски производители, са безпрецедентно много

Очаква се добра реколта от пшеница, няма опасност от продоволствена криза

Жътвената кампания беше официално открита в село Боздуганово, като същевременно беше направено и традиционното зажънване на ръжта по международния проект „Хляб на мира“. Домакин на събитието е Националната асоциация на зърнопроизводителите. Сред официалните гости беше министърът на земеделието д-р Иван Иванов, който заяви, че се очертава добра година за реколтата от пшеница, като очакванията са средните добиви да са близки до миналогодишните.

„Днес традиционно отбелязваме и зажънването на ръжта по проекта „Хляб на мира“. Тази европейска инициатива, която включва 12 държави от Централна и Източна Европа, носи посланието за запазването на мира, устойчивото земеделие, обединението в общо бъдеще и просперитет на държавите от Стария континент“, заяви земеделският министър.

 

Министър Иванов каза още, че основен приоритет на ръководството на Министерство на земеделието е осигуряването на продоволствената сигурност на страната. „В складовете за съхранение на зърно са налични достатъчни количества пшеница за преходен запас и се очертава безпроблемно осигуряване на нуждите в България, достатъчна както за вътрешна консумация, така и за износ“, каза министърът. Той беше категоричен, че в момента страната не е застрашена от продоволствена криза по отношение на зърното.

Той допълни, че България се утвърди като един от основните производители на пшеница не само в Европа, но и по света. „Страната ни продължава да е значим фактор на международния пазар, заемайки престижното 11-то място в света по износ на пшеница в над 30 държави през 2021 г. За същата година пшеницата заема близо 20% от общия аграрен износ на България“, отчете д-р Иванов.

„Днес, на фона на Ковид пандемията, на продължаващата война в Украйна, средствата, които ще получат тази година българските земеделски производители, са безпрецедентно много и те ще се разпределят не само по-прозрачно, но по по-справедлив за земеделските стопани начин. Пример за това са средствата, изплатени по СЕПП, в размер на близо 643 млн. лв., „Зелени плащания“ - над 451 млн. лв. и преразпределителни - над 104 млн. лв. Тези мерки бяха насочени за целия сектор „Земеделие“, включително сектор „Зърнопроизводство“, каза министър Иван Иванов.

Стопаните ще получат подпомагане от извънредната мярка на Европейската комисия, от която за България е предвидена помощ от 10,6 млн. евро с възможност да бъде увеличена с национални средства до 200%, или общо 62 млн. лева.

Във връзка с Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи в подкрепа на икономиката, по която е предвидена помощ до 35 000 евро на стопанство, министърът посочи, че необходимите средства предстои да бъдат гласувани от парламента.

„Очаква се преразпределение на 5% от неизразходваните средства от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) от средствата за 2021 г. и 2022 г. Надявам се промяната да стане факт през юли, за да се изплатят 33 млн. евро на стопаните”, каза министърът. Той поясни, че след промяната на регламента министерството ще внесе нотификация за изменението на програмата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.