1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Министър Вътев призова земеделските производители да се сдружават, за да бъдат конкурентни на пазара

Министър Вътев призова земеделските производители да се сдружават, за да бъдат конкурентни на пазара

Земеделските производители трябва да се сдружават, за да намалят разходите и да бъдат конкурентни на пазара. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който посети днес  оранжерията на зеленчукопроизводителя Иван Кабуров в село Мало Конаре, област Пазаржик. 

Министър Вътев се запозна с проблемите на стопанството през зимния сезон и високите енергийни разходи, заради които към момента земеделският производител се е отказал от отглеждането на оранжерийни домати през зимния сезон. 

„Големият ни проблем е, че не се сдружаваме, за да станем по-конкурентни, а на пазара се конкурираме само с кооперативи. Няма как да сме конкурентни всеки сам. Трябва да си обединявме усилията, са да обединим разходите по веригата на доставки и по пътя на цялата продукция от полето до трапезата“, коментира министър Вътев.

Той подчерта, че субсидирането трябва да дава резултати и да има продукция за българските потребители. 

Министър Вътев съобщи за предприетите действия от Министерството на земеделието и храните в помощ на сектора за облекчаване на режима при изграждането на сондажи за напояване. 

„Едва ли някой се съмнява, че България има достатъчно вода за напояване. Този режим трябва да бъде не разрешителен, а задължителен. Нашата цел номер едно е това да се преобърне“, каза министър Вътев и допълни, че тази година ще има помощ за напояване. 

Той съобщи, че заедно МЗХ и Селскостопанска академия работят по актуализиране на агроекологичното райониране на страната за отглеждане на земеделските култури, за да бъдат отчетени настъпващите климатични промени и най-благоприятните условия за съответните видове и сортове. 

Във връзка с предложението на Иван Кабуров държавата да осигурява безплатно опаковки на производителите министър Вътев посочи, че трябва да се направи сериозен анализ с оглед отражението върху бюджета.  

„Аз лично съм за сериозни данъчни насърчения на земеделските производители, за да излязат на светло, а не просто да се раздават субсидии, без някой да има ангажимент“, заяви земеделският министър. 

В срещата участваха заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев, предсседателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов, областният управител на Пазарджик Валентина Кайтазова, заместник-областният управител на Пловдив Димитър Добрев и кметът на Пазарджик Петър Куленски.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.