1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Над 25 млрд. евро щети от сушата в Германия за 2018 и 2019 г.

Над 25 млрд. евро щети от сушата в Германия за 2018 и 2019 г.

Правителството трябва да инвестира още повече средства в опазването на климата

Сушата и високите температури през 2018 и 2019 година са причинили на селското и горското стопанство в Германия щети в размер на 25,6 милиарда евро. Това показват резултатите от актуално проучване, изготвено по поръчка на министерството на икономиката - с цел да бъде подпомогната стратегията за адаптация към климатичните промени.
 
От 2018-та насам екстремните метеорологични условия в страната са причинили загуби в размер на минимум 80 милиарда евро, като над 25 милиарда се падат на горещите лета през 2018 и 2019 година. Най-скъпи до момента са наводненията през миналата година, чиито щети се оценяват на 40 милиарда. Загубите от градушки и бури също достигат няколко милиарда. В проучването се изтъква, че причинените щети всъщност нямат финансово изражение, а посочените цифри са долната им граница.
 
Според министъра на околната среда Щефи Лемке документът е алармен сигнал, който принуждава правителството да инвестира още повече средства в опазването на климата, за да предпази по-добре населението. За целта нейното ведомство ще изготви научно обоснована сметка, в която да са включени всички щети и разноски. Това ще даде на федералните и регионалните власти яснота кой най-силно страда от климатичната криза и колко ще струват бъдещите превантивни мерки.
 
В поръчаното от министерството на икономика проучване са включени непосредствените щети по сгради и инфраструктура, провалените реколти в селското стопанство, както и непреките загуби, причинени от намалената трудова ефективност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.