1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. „Напоителни системи“: Всички язовири разполагат с необходимия воден обем

„Напоителни системи“: Всички язовири разполагат с необходимия воден обем

Малинопроизводителите са обезпокоени от цената на водата

Всички язовири на „Напоителни системи“ разполагат с необходимия воден обем за нормалното провеждане на поливен сезон 2021-ва година. Той ще стартира на 15-ти април. Това информира изпълнителният директор на „Напоителни системи“ Снежина Динева в интервю за Агро ТВ.

Достъпът до вода за напояване през април е изключително важен за производителите на ягоди и малини. Те обаче са обезпокоени от друго нещо-нейната цена.

„Цената на Басейнова дирекция, която продава водата, както на директните земеделски производители, така и на преносителите на водата „Напоителни системи“, е една и съща. Тя е по-малка от 0,02 лв. За нас учудването е голямо как един продукт, в случая водата, с над 10 пъти или 1000% надценка може да носи загуба на оператора, който работи с този продукт. Това, че водата е 0,20 лв. е половината от бедата. Отделно има и такса, която също нямаме представа как се ценообразува. 15 лв. за пускане на водата. Сумарно това прави една доста висока цена на сезон на декар“, коментира Божидар Петков - председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните. 

Попитахме изпълнителния директор на „Напоителни системи“ откъде идва тази разлика в цената на водата.

„Напоителни системи“ доставя вода за напояване на територията на цяла България. Нашата цена е разходоориентирана. Идва на база на всички разходи на цялото дружество в това число работни заплати, разходи съответно за електроенергия, за горива и за всички текущи разходи по администрацията, за техническа поддръжка на хидромелиоративната инфраструктура, която се осъществява ежегодно от служителите и техниката на Дружеството. Така че ние също заплащаме тази цена на водата на Басейнова дирекция. Ние сме доставчик на водата. „Напоителни системи“ не продава самата вода, а извършва услугата „доставка на вода“ по нашите съоръжения. Нашата цена е по-същия начин формулирана, както на ВиК операторите.“

Цената на водата се определя на база методика, одобрена от земеделския министър. Методиката е качена на сайта на "Напоителни системи" и всеки може да се запознае с нея, допълни Снежина Динева.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.