1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Напояването ще спаси българското земеделие от климатичните промени

Напояването ще спаси българското земеделие от климатичните промени

Членовете на Българския фермерски съюз от години възстановяват или изграждат собствените си напоителни системи

Държавата най-накрая започна да обръща внимание на напояването, което е спасението за българското земеделие от климатичните промени и глобалното затопляне. Това заяви Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз, който е член на най-голямата европейска земеделска организация „КОПА – КОДЖЕКА“. Поводът е направената първа копка на канал от министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, който е част от „Напоителни системи" край град Ихтиман, и ще бъде рехабилитиран от всички 24 проекта, завършването на които трябва да се случи през 2025 г.

Европейски средства за възстановяването на напоителните системи в България има, но просто до момента не бяха използвани, коментира Стоянов. За целта е мярка 4.3 "Подкрепа за инвестиции в инфраструктура, свързана с развитието, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. Общо в страната в момента се напояват едва 0,7 процента от площите, което е изключително малко. Това показва, че България не е готова да отговори на климатичните промени и засушаванията, подчерта Георги Стоянов. За целта БФС ще се включи в създаването на новия консултативен съвет по хидромелиорации към министъра на земеделието и храните, за да бъде изработена стратегия за възстановяването на напояването в страната.

Членовете на Българския фермерски съюз от години възстановяват или изграждат собствените си напоителни системи. Те работят с много консултанти, технолози, проектанти и разбира се, с държавната и общинска администрация. Това помага ежедневно да се натрупват знания за предизвикателствата, които засягат абсолютно всички аспекти на това как да се докара вода до масива и на каква цена ще е тя. Организацията си сътрудничи активно с общини, с Националната камара на минералните води и много други. Ролята на съюза е да помага с опит, съвети, както и да оглежда критично работата на институциите.   

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.