1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Настана време розоберно

Настана време розоберно

В момента на пазара литър розово масло струва около 10 хиляди евро

Най-важното за един успешен розобер е самото гледане на розите. Оран, поддръжка, пръскане, но желанието е важно, разказва Мария Колева. За да се запази розовият цвят, се бере сутрин много рано преди изгрев слънце. От 5 до 9:30-10 часа максимум. За да не се загуби качеството му, се поставя в кошници или кошове – така цветовете не се спарват.

Сградата на Музея на розата в Казанлък е построена през 2016 година, разказва Радослав Петков, уредник в музея. Представлява 1200 квадрата експозиционно пространство, на което се разказва за историята на българското розопроизводство, за традициите в района. На 31-ви май ще бъде открита изложба,  съвместно с Исторически музей - София, която допълва и  показва нови неща от фондовете на Исторически музей – Искра, свързани с Казанлъшка маслодайна роза.

В двора на Музея на розата в Казанлък има розоварна, в която по изкуствен път се показва процесът на добиване на розово масло или розова вода. Посетителите могат да проследят цялата история на българското розопроизводство във времето и до наши дни.

Пропорцията при извличането на розово масло е едно към четири. Килограм рози, четири литра вода. Запушва се казанът, след което се замазва с тесто, за да не излиза парата. От първите 20 литра се извлича розова вода, като се прави второ преваряване. От повторната преварка  отново се получава розова вода с голяма концентрация на розово масло. Маслото,  като по-леко,  изплува на повърхността. Процесът е прост като технология, но изключително трудоемък, защото за получаването на литър масло са нужни между 3 – 3,5 тона рози. От там идва и високата цена на розовото масло. В миналото са го наричали българското течно злато, защото цената му е била съотносима с тази на 1 грам злато. И до ден днешен тя е доста висока. В момента на пазара литър розово масло струва около 10 хиляди евро.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.