1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. НАЗ откри жътвената кампания в страната

НАЗ откри жътвената кампания в страната

Негово Преосвещенство Викарий Макарий от Русенската митрополия извърши тържествен водосвет

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) откри жътвената кампания в страната. Домакин на събитието беше Регионалният съюз на фермерите „Дунавско зърно“. 

Събитието откри председателят на НАЗ Илия Проданов:

Илия Проданов

„На прага сме на едни нелеки времена – годината беше придружена с различни сътресения и знам, че всеки един от вас, производителите, премина през големи трудности, които и до днес продължава да бори. Знайте, че винаги можете да разчитате на НАЗ да защитава вас и вашия честен и достоен труд. Казвам на „на прага на тежките времена“, защото вярвам, че утрешният ден ще бъде по-добър и по-успешен! Не случайно тазгодишното мото на Жътва 2023 е „С добро в сърцето, с любов на полето“. В основата на кампанията е идеята, че добротата и любовта към земята ни държат изправени въпреки бурите и ни помагат да понесем трудностите стоически.“    

Проданов пожела богата и качествена продукция на всички зърнопроизводители. 

Негово Преосвещенство Викарий Макарий от Русенската митрополия  извърши тържествен водосвет.

водосвет-хляб на мира

С песни и танци се даде старт най-чаканото време в годината за всички зърнопроизводители. Фолклорен танцов театър „Найден Киров“ изпълниха сцената с традиционните български хора, а групата за народно пеене „Борисовски славеи„ пренесоха обичаите на предците в настоящето като направиха ритуално зажънване. 

Официален гост на събитието беше министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Той поздрави всички земеделски производители. Необходимо е да се концентрираме върху търсенето на нови пазари, каза той. "Трябва да приемем украинската, не само зърнено-житна продукция, а въобще земеделска продукция като даденост и да се адаптираме към тази даденост". 

кирил вътев

Заместник областният управител на Област Русе - Детелина Ачева и кметът на Община Сливо поле – Валентин Атанасов бяха сред другите официални гости. 

Заедно с Националното откриване на жътвена кампания НАЗ направи и ритуално зажънване на ръжта по международния проект „Хляб на мира“. 

хляб на мира

Проектът „Хляб на мира" е европейска инициатива, в която се включват дванадесет държави от Централна и Източна Европа. България е една от тях. Проектът започва през 2014 г. по повод 25-та годишнина от падането на Берлинската стена и Желязната завеса. Събитието олицетворява премахването на политическите и икономическите граници и преодоляването на разделението. Основната роля на „Хляб на мира“ е да фокусира общественото внимание върху ползите от сътрудничеството и обединението на държавите в рамките на ЕС. 

„За Националната асоциация е чест да бъде посланик на мира и обединението, което е толкова свято, колкото и насъщния“, заяви Илия Проданов. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.