1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Ниски изкупни цени на сезонните салати в Пиринско

Ниски изкупни цени на сезонните салати в Пиринско

Производителите в района са на ръба на оцеляването

Ниски са изкупни цени на сезонните зелени салати в Сандански и Петрич. Местните производители са на ръба на оцеляването. Те очакват адекватна помощ от държавата, която обаче за поредна година не се случва. Костадин Стаменов от санданското село Лебница от 25 години се занимава професионално със земеделие. Доскоро в парниците му е имало марули, лук и репички, които продал на безценица, в момента е засадил домати, от които също не очаква печалба.

salati

Костадин Стаменов – земеделски производител:

Една салата в момента се изкупуваше на 30 стотинки, но сега вече се изкупува между 20 и 30 стотинки. На пазара вече няма да коментираме цените, защото са знаете какви. Ако направим една себестойност от 30 стотинки да е, 10 стотинки остават за производителя. Три месеца един човек работи за 300 лева. Ако има такива заплати някъде в Европа да заповядат и управляващите и всички да кажат. Народът бяга отттука. Не може да получаваш 600 лева заплата, да отидеш в Гърция на същата работа – е малко повече работят, не е като тука, и да получават 2600 лева. Хората затова изчезват оттук.“

kostadin

Подобна е ситуацията и с по-късните зеленчуци, домати , чушки, които се отглеждат в парниците у нас. Според родните производители основния проблем е в ниските субсидии, които държавата отпуска.

Този домат дето го виждате примерно, има себестойност за неотопляем домат – от 10 000 тона имаш 7000 лева себестойност. В Гърция има 12 000 лева себестойност, доматът идва по-евтин. Как да ги разбираме тия работи. Или хората отгоре трябва да си стъпят на краката, да изравнят субсидиите, да не ни заблуждават, да ги разпределят правилно по сектори или да кажат на земеделците производителина плодове и зеленчуци да не работят.“

Макар и повечето парници в пиринско да пустеят, все още има ентусиасти, които отглеждат български зеленчуци. Хората от региона са убедени, че българската продукция е в пъти по-качествена от вносната, за да  не се загуби отрасъла, обаче е време държавата да се намеси.

Автор: Светлин Кърпачев      

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.