1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Нова производствена линия за заготовка на фъстъци заработи в компанията на фамилия Драгушеви

Нова производствена линия за заготовка на фъстъци заработи в компанията на фамилия Драгушеви

Тя е единствена по рода си в Източна Европа и на Балканите

Вкусният садовски фъстък привлече като магнит десетки фермери от България и Европа, учени и агробизнесмени в с. Чешнегирово – на Открит ден на садовския фъстък. Традиционни домакини бяха фамилия Драгушеви – новатори и винаги мислещи една идея напред в агробизнеса. Този път поводът беше още по-специален – даде се старт на нова производствена линия за заготовка на фъстъци, единствена по рода си на Балканите и в цяла Източна Европа. Това отваря широка пазарна ниша пред българското производство на фъстъци.

 

И така, старата слава на садовския фъстък отново се възражда. Някои от българските сортове вече са регистрирани в Европейската сортова листа, разказа пред журналистите Светлозар Драгушев.

Повече от 20 години две поколения от фамилия Драгушеви работят в три направления: селекция и сортоподдържане, семепроизводство, изграждане на предприятия и линии за заготовка на семена. Обработват се около 9 хил. дка земя в землищата на три села в Пловдивско – Чешнегирово, Богданица и Козаново.

Около 1 млн. дка от земеделската земя у нас е засята със семена садовска селекция. Те са популярни още в Румъния, в Гърция, в Италия. Партньор в работата е Института по растителни и генетични ресурси в Садово, както и Аграрният университет в Пловдив.

„Фъстъците са ни слабост. От деца сме свикнали да ги работим“, разказва вдъхновяващият Светлозар Драгушев. „Садовският фъстък - и по аромат и по вкусови качества се отличава от всички останали фъстъци по света. Той наистина е уникален и затова е търсен навън. А италианците просто са влюбени в него. Възможностите за развитие на производството на фъстъци в България са големи. Днес отваряме нова страница. Очакваме старата слава на садовския фъстък да започне да се възражда с бързи темпове и площите да започнат да се увеличават“, убедително излага своята търговска логика Драгушев.

До 1990 година, 65% от площите в Европа, засят с фъстъци, са именно в региона на Садово, припомни служебният заместник-земеделски министър Тодор Джиков, който специално уважи събитието. 85% от европейското производство на фъстъци е било дело на българските производители. Днес секторът има нужда от възраждане, защото площите с фъстъци към днешна дата наброяват едва 7 хил. дка. „През следващия програмен период българското земеделие ще бъде подкрепено с 16 млрд. евро. Фъстъците трябва да заемат своето достойно място в българското земеделие, като получат адекватна държавна подкрепа“, заяви още зам.-министър Тодор Джиков.

Всички гости на събитието посетиха полетата с фъстъци и сусам /култура, която също отваря свободна производствена ниша пред българските фермери/, за да се запознаят на терен с качествата и спецификите в отглеждането на двете култури.

 

Неслучайно на Открития ден на фъстъка в Садово имаше много зърнопроизводители. Те проявяват интерес към културата – като една от възможностите за диферсификация в своите стопанства. Фъстъците отговарят и на високите цели на Зелената сделка – като азотфиксираща и щадяща почвата култура.

Без науката, успехът във всеки агробизнес е невъзможен. Затова Драгушеви са дали широко поле за изява на българските аграрни специалисти. Компанията в Садово наистина е отличен пример за ползотворен тип сътрудничество между производители и наука. Доказват го вдъхновяващите разкази на доц. Катя Узунджалиева, директор на Института по генетични и растителни ресурси в Садово и доц. Марина Марчева, серекционер и семепроизводител, преподавател в Аграрен университет – Пловдив. „Семенарска къща – Садово“ не е просто една търговска фирма. Фамилия Драгушеви са истински вдъхновители, иноватори. Те са мечта за всеки български учен. Защото тук мечтите се сбъдват, тук просторът е огромен – да се твори наука!“, уверява доц. Марина Марчева, която от дълги години работи за компанията. И това е най-силното доказателство, че така се прави успешен бизнес – рамо до рамо с науката.

доц. Катя Узунджалиева, директор на Института по генетични и растителни ресурси в Садово

доц. Катя Узунджалиева, директор на Института по генетични и растителни ресурси в Садово

 

Автор: Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.