1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Новата диня Роман дава възможности за ранно производство с висок и качествен добив

Новата диня Роман дава възможности за ранно производство с висок и качествен добив

Наред със сериозните предимства, ранното производство носи и предизвикателството на по-ранното засаждане

Динята е традиционно произвеждана в България култура, която на фона на общото намаляване на зеленчукопроизводството, запазва своята стабилност. Според статистическите данни на Министерството на земеделието и храните, през последните три години тя запазва своето трето място сред зеленчуковите култури с най-голямо производство у нас.

Все повече производители обръщат внимание на т. нар. ранно производство на дини. То е най-характерно за районите на Харманли, Любимец, Свиленград, Пазарджик и Пловдив в Южна България. Въпреки това, все повече стопанства извън традиционните райони се заемат с него. Ранни дини вече се отглеждат, както в областите Петрич и Сандански, така и в Северна България – около Плевен, Варна и Добрич.  

Ранното производство предоставя основно търговско предимство на производителите – да излязат с готова продукция в период, когато няма масово предлагане на български дини. Преимуществото на първите на пазара са по-високите цени за българско производство, което е предпочитано от потребителите у нас. От средата на юни до началото на юли в България се предлагат основно вносни дини от Гърция. Затова българските производители могат да спечелят, ако предложат прясна и качествена родна продукция. Ключов при ранното производство е изборът на сорт с къс вегетационен период.

Наред със сериозните предимства, ранното производство носи и предизвикателството на по-ранното засаждане. Преобладаващ метод при това производство е използването на разсад, който може да се разсажда на полето още от март. Това налага използването на полиетиленови тунели за защита на засадените растения. По-ранното разсаждане на полето носи значителен риск от температурен стрес, затова е от голямо значение избраните сортове, освен с къса вегетация, да са със здрави растения, толерантни на стрес.

Метеорологичните условия, които предполагат температурен стрес за младите растения, ги правят по-уязвими на атаки от почвени патогени. Това е причината да се препоръчва засаждане върху подложки, които да предпазят разсада от заболявания, причинени от почвата.

Още един фактор на пазара, който производителите трябва да съобразят, е че все по-голяма част от търговията на дребно при плодовете и зеленчуците минава през големите търговски вериги. Затова е важно предлаганите продукти, включително и дините ранно производство, да отговарят на техническите им изисквания. Издръжливостта, която им позволява да запазват качеството си дълго време е една от търсените характеристики. На челно място стои и изискването за високо качество и плътност на плода, понеже част от дините, които се предлагат в търговската мрежа са предварително нарязани на половинки или четвъртинки. Уеднаквяването по форма и размер също е търсено от търговците. Тъй като в този период дините поддържат високи цени, компактният размер е предимство. Предпочитани са дините с размер около 6 кг, за разлика от търсените в по-късно лято, чиито размери са около 10 кг.

дини Роман

Комбинацията от условията на средата и търсенето на пазара изискват нови и ефективни решения от  производителите. В отговор на растящите предизвикателства, свързани с ранното производство на дини, селекцията на Синджента работи за подобряване на портфолиото си от хибридни сортове. През сезон 2022 вече се предлага и новият хибриден сорт за ранно производство Роман. Сред най-отличителните му характеристики е късият вегетационен период. Той е около 65 дни, което го прави един от най-ранните сортове на пазара. Растенията на Роман са здрави и толерантни на температурния стрес, породен от ранното разсаждане на полето. Най-основното предимство на новия сорт е високата му издръжливост и способността му да запазва качеството на плодовете след реколтиране. Плодовете са с отличен цвят и консистенция на месото, висока захарност и по-малко семена. Съобразно изискванията за ранни дини на пазара, плодовете на Роман са с уеднаквена форма и размер, като средното им тегло е между 5 кг. и 7 кг. Не на последно място сред преимуществата му е високият добивен потенциал.

Късата вегетация, добрият отговор на стрес и качественият добив на новия сорт Роман, го правят отличен избор за ранно производство на дини в България. Той дава възможност на производителите да предложат готова продукция в началото на сезона, която да продадат на по-високи цени, получавайки висока възвръщаемост на инвестицията си. Комбинацията от висока издръжливост и забележителни качества на плодовете го превръща в подходящ сорт за предлагане в супермаркетите. Семената за сезон 2022 г. от новата ранна диня Роман могат да бъдат поръчани от дистрибуторите за зеленчукови семена на Синджента.

Повече информация за Роман 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.